Káposztás napok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az V. Demecseri Káposztás Napokat rendezik meg a hét végén - közölte Kiss Gyula, a kisváros polgármestere szerdán az MTI-vel.

A szombat-vasárnapi programra mintegy húszezer érdeklődőt várnak a szervezők a tavalyi 15 ezerrel szemben - mondta az önkormányzati vezető. Hozzátette: 140 szakácscsapat készít káposztás ételeket, több mint százfélét, s azokat meg is kóstolhatják a résztvevők.

A káposztás napok pénteken szakmai programmal kezdődnek. Konferencián elevenítik fel az iparszerű káposztasavanyítás történetét, amelyben a múlt század elején élen járt a felső-szabolcsi település, hiszen a gyárából látták el a valamikori Osztrák-Magyar Monarchia hadseregét az élelmiszerrel. Felidézik továbbá a régi káposztás gyógymódokat is, a zöldségféle levelét ugyanis egykor a gyulladásos sebek kezelésétől a belgyógyászati kórok terápiájáig sok mindenre alkalmazták a népi gyógyászatban.

Az ezreket vonzó főzőverseny és kísérő kulturális program szombaton és vasárnap egyaránt 8 órakor veszi kezdetét a demecseri sporttelepen, ahol káposztás csülkös bableves készítéséből egy rekordkísérletet is terveznek, s annak részletei a helyszínen válnak ismerté.

Bemutatják a káposztafeldolgozás kézi módját is, fűszerezve gyaluló, taposó és káposztadobó versennyel.A sokféle finomság fogyasztása közben két színpadon a szórakozásról is gondoskodnak a szervezők, hazai és külföldi sztárvendégek részvételével, fellép például a Fiesta, a Nelson és a Cairo Együttes, Kovácsovics Fruzsina. Vasárnap este utcabál zárja az V. Demecseri Káposztás Napokat.
Forrás: MTI