Megvolt az első közgyűlés

Anyagi nehézségekbe ütközik az egyházi gyűjtemények gyarapítása - állapították meg az előadók az ökumenikus alapon szervezett Egyházi Múzeumok Egyesületének első közgyűlésén kedden, Budapesten.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szólt arról, hogy az egy évtizeddel korábbi állami támogatásnak ma már csak negyven százalékát kapják meg az egyházi közgyűjtemények, az anyagi feltételek szűkössége miatt a katolikus múzeumok létszámgondokkal küzdenek.


Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szerint az egyházi múzeumoknak jobban kellene építeniük a hívek adományaira. Anyagi helyzetükön az is javítana, ha szorosabb kapcsolatot alakítanának ki az egyházi oktatási intézményekkel - mondta, hozzátéve: így a diákok jobban megismernék az ott felhalmozott műkincseket, és múzeumpedagógiai tanórákat is tarthatnának.

Kijelentette: az evangélikus egyház vezetése számára nagyon fontos az egyház közelmúltjának feldolgozása, ennek érdekében történész bizottságot állítottak fel; az eredmények bemutatásában az egyházi múzeumok is aktívan közreműködhetnek.

Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője az egyházi közgyűjteményeket érintő állami megszorításról szólva kifejtette: a 2008-ra tervezett költségvetés eredetileg a teljes szja-bevétel 0,8 százalékára tervezte levinni a korábbi 0,9 százalékról azt a szintet, amelyre az állam kiegészíti a személyi jövedelemadóból az egyházak javára tett 1 százalékos felajánlások összegét.

Végül mégis a 0,9 százalék mellett döntöttek, ami 1,3 milliárd forint pluszköltséget jelentett az állam számára, azonban csak 900 milliót szánt erre a célra. Ez azt jelentette, hogy a különbözetet elvonták, ami hátrányosan érintette az egyházi múzeumokat - mondta.
Forrás: MTI