Siketek világnapja

Kétnapos programsorozattal ünnepli a siketek világnapját péntektől a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Budapesten. A szervezet célja, hogy a rendezvénnyel felhívja a figyelmet a Magyarországon élő 360 ezer siket vagy nagyothalló helyzet

A siketek világnapja 1958 óta minden évben szeptember utolsó vasárnapja. Az idén a budapesti Gödör Klub ad helyet a SINOSZ világnapi programjainak.

A Láthatatlan kultúra című sorozat pénteki részében jelnyelvi filmeket, színházi előadásokat láthat a közönség, kiállításon mutatkoznak be siket fotósok, és koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely csatlakozott a Halld a világot! elnevezésű svájci kezdeményezéshez.

A zenekar siket és nagyothalló gyerekeket ültet a zenészek soraiba, ezzel azt bizonyítja: a zene a fültől a szívig hatol, annak ellenére, hogy a fül nem képes befogadni a hangokat. Szombaton egy siket rapper, a finn Sign Mark lép fel. A két nap alatt lesznek családi programok és nemzetközi jelnyelvi konferenciát is rendez a SINOSZ.

A szövetség adatai szerint ma Magyarországon mintegy 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él, de körülbelül a lakosság tíz százaléka küzd valamilyen hallásproblémával. Érvényesülési lehetőségeiket jelentősen segítené, ha több szakképzett jelnyelvi tolmács, feliratozó jegyzetelő lenne - közölte a szervezet, amely szerint a jelnyelvet idegen nyelvként kellene kezelni.

A jelenlegi helyzeten képzésekkel, például a jelnyelvoktatás fejlesztésével szeretné segíteni a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, amely szeretné elérni, hogy a jelnyelvi tanfolyamokat akkreditálják a felnőttképzésben - olvasható a SINOSZ közleményében.
Forrás: MTI