Rekordjutalom

Kiválóan szerepeltek Pekingben a 74 dobogós helyezést elért, az éremtáblázaton negyedik helyen végzett ukrán paralimpikonok, akik - Magyarországhoz hasonlóan - ugyanolyan mértékű állami jutalmazásban részesülnek, mint olimpiai érmes társaik.

A küldöttség 24 arany-, 18 ezüst- és 32 bronzéremmel tér haza, az aranyérmesek 700 ezer hrivnyát (kb. 21 millió Ft), az ezüstérmesek 500 ezret, míg a bronzérmesek 350 ezret kapnak - írta szerdán a Komszomolszkaja Pravda című napilap.

Az újság szerint az ukrán paralimpikonok és edzőik összességében két és félszer akkora prémiumban részesülnek, mint a 22 millió hrivnyával jutalmazott olimpikonok és trénerek. Legjobban a 20 éves harkivi paraúszó, Olekszij Fedina jár, akinek három arany- és két ezüstérméért 3,5 millió hrivnya, vagyis mintegy 105 millió forint üti a markát.

"A világ öt legjobb nemzete közé küzdöttünk be magunkat a paralimpián. Ez egyben jelzi, hogy olimpikonjaink sem véletlenül szerepeltek olyan jól Pekingben, a sikerek ugyanis a rendszeres felkészülésnek köszönhetőek" - nyilatkozta Jurij Pavlenko családügyi, ifjúsági és sportminiszter, hozzátéve: a paralimpikonok szerepeltetésére idén 42 millió hrivnyát fordítottak, szemben a 2004-es athéni játékokra kiutalt 19 millióval, amikor az ukrán csapat 55 érmes helyezéssel zárt.
Forrás: MTI