Negyedik árverés

Negyedik árverését tartja szeptember 25-én az Ágens Fotóművészeti Galéria, amikor 202 tételnyi régi és kortárs fotó kerül kalapács alá. Köztük számos ritkaságot, kivételes vintázs (korabeli, a szerző által készített, aláírt másolat) fotót.

Ilyenek Kinszki Imrének, a XX. század egyik legismertebb (a nagyközönség által elfeledett, de a szakma által annál megbecsültebb) fotográfusának fényképei. Kinszki nemcsak fotográfusként volt jelentős személyisége korának: filozófiai, természettudományos, irodalmi és ismeretterjesztő munkássága is jelentős. Elismert szerzője volt a Nyugatnak, a Századunknak, az Aurórának.

A 20-as évektől készítette felvételeit, és az új fényképészet, az új tárgyiasság (Neue Sachlichkeit) híveként 1937-ben megalapította a Modern Magyar Fényképezők Csoportját. Eredeti fényképeit hazai és New York-i, houstoni, amszterdami múzeumok őrzik. Legutóbb tavaly rendezték meg kiállítását Londonban.

Az árverés legmagasabbra árazott vintázs fotóit is Kinszki Imre jegyzi. Így a Cigánylány és a Bérház zselatinos ezüst nagyításai egyenként fél millió forintról indulnak. 400 ezer forintot kérnek Rakpart, és 200 forintot Uszoda című felvételéért.

96 ezer forintért kínálnak egy, az 1990-es években készült nagyítást Moholy-Nagy László 1930-as évekből való kompozíciójáról. Az Ata Kandóként ismertté vált Görög Etelka felvétele 50 ezer forintot ér.

Ismeretlen a szerzője és 100 ezer forint a kikiáltási ára a Bakk Kálmánt, Kossuth Lajos barátját 1847-ben ábrázoló barnuló felvételnek.Jóval olcsóbban - 30-50 ezer forintért megszerezhetők a múlt század eleji nagynevű fotográfusok munkái. Balogh Rudolf, Kerny István, Escher Károly, Angelo (Funk Pál), Szöllősy Kálmán, Csörgeő Tibor, Dulovits Jenő fémjelzi a fényes névsort.
Várostörténeti, kultúrtörténeti jelentősége van Klösz György városfotóinak. Művészi megformálása mellett dokumentumértékű Escher Károly Ferenczy Noémiról, Vámos László Kodály Zoltánról, Tóth István Barcsay Jenőről készült felvétele.

A nagy öregek mellett jelentős számban vannak képviselve a fiatal fotósnemzedék tagjai. Elismert, hazai és nemzetközi díjakkal kitüntetett alkotók (Simon Csilla, Erhardt László, Bakonyi Bence, Ursch Thierry, Kenyeres Csilla, Velican-Patrus Dóra, Török László)
Változatos a kínálat tematikája is: történelmi események, tájak, növények, aktok, portrék, absztrakt kompozíciók.

Az Ágens árverésének helyszíne a Paulay Ede utcában a Vista Rendezvényközpont, a kiállítás a Fő utcai galériában látható, szeptember 23-ig.
Forrás: MTI