Nem gátol az adatvédelem

Nem gátja az adatvédelem az elektronikus kormányzati alkalmazások elterjedésének – mások mellett erre hívja fel a figyelmet az Információs Társadalomért Alapítvány Szabad adatok, védett adatok 2. című tanulmánykötete, amelyet kedd délelőtt mutattak

Hiánypótló kiadvány, a szakirodalom fontos darabja - jellemezte a kötetet Székely Iván társszerkesztő. Erénye, hogy jogi, természettudományi és informatikai szempontból tárgyalja a témakört, és egyaránt számít a szociológusok és informatikusok érdeklődésére – tette hozzá.

Székely Iván kiemelte: a kötet szerzői különösen fontosnak érzik annak bizonyítását, hogy - ellentétben a mostanában gyakran hangoztatott nézettel - az adatvédelem nem gátja az elektronikus kormányzati és üzleti alkalmazások elterjesztésének.

Két szabadságjogról van szó, ezek soha nem érvényesülhetnek teljesen; vagy az adatvédelmet, vagy az információszabadságot korlátozni kell – mondta Szabó Máté Dániel szerkesztő. Ezek a tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a technológia eszközeivel szükségtelenné válhat a szabadságjogok korlátozása egymás rovására – fűzte hozzá.

Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos tanulmányában arról ír: a jogállamnak lehetnek jogszerű titkai. Így az a furcsa helyzet áll elő, hogy az állami működést mégsem ellenőrizhetjük – mondta. „A jogállami titkok a legsötétebb üzelmek mentsvárai” – fogalmazott. A titokellenőrzés társadalmasítása a járható út ahhoz, hogy mindenki szabadon hozzájusson az állam titkaihoz anélkül, hogy sértse az állam érdekeit – húzta alá.

A könyv 384 oldalon tizenkét tanulmányt tartalmaz az információszabadság lehetőségeiről, esélyeiről, az adatvédelemről és a személyes adatok védelmének technológiájáról. Mint azt Kiss Ferenc, az alapítvány kutatási igazgatója elmondta, az első kötettel ellentétben ez a második kiskereskedelmi forgalomban is kapható lesz.
Forrás: MTI