A Parlamentből jelentjük

Ma is ülésezik a Parlament, bár jóval nyugisabb hangulatban, mint tegnap volt. Nem oszlatták fel magukat, akár dolgozni is lehetne. Ennek megfelelően sejthetik, hányan vannak bent. Nem, még annál is kevesebben.

14:10

Itt a vége, fuss el véle. Folytatás hat nap múlva. Ez annyira ciki, hogy Herényi is csak suttogva mer elköszönni a többiektől.

Már az újságokat és a pohár vizeket szedegetik, perceken belül egy szál magam leszek az ülésteremben.

A dögunalom kifejezés kevés ahhoz, hogy visszaadja a nap hangulatát.

14:04

Balog még mindig felszólamlik: legyünk persze jóban Kínával, de azért izé - a menekültek jogairól pláne nem is beszélve.

13:54

Nem történik semmi, zajlik a vita. Még mindig. Viszont egy ideje újra Nagy Zoltán elnök reagál az elangzottakra: meglepően békés  a hangulat, mondhatni, konszenzus van sok mindenben. Színes elem: vlaószínűleg megpróbálnak majd jobban látszani a médiában.

Tibet ügyében szólnak - ha. Balogh képviselő mocorog, Semjén és Fodor nem látszik a beadók közül.

Kézfeltartással szavaznak, a látható többség (mintegy négy fő) támogat. Látható többség: vicc.

A büfé is csendes, a legtöbb életet a turisták lopják be a Házba - jöttek koronanézőbe.


13:02

Herényi Károly él: épp ő szólal fel. A GVH jelentését elfogadják, mert jó. Ugyanakkor vannak aggályaik is: egyre több a plaza és  multi.

Az infószektor jól áll, de vizsgálná a tarifákat: az EU-átlaghoz képest mekkorák, és miért. Balogh Zoltán a szemét törölgeti - inkább tűnik álmosnak, mint meghatottnak.

Mandur elnököt időközben Lezsák Sándor váltotta.


12:45

Dr. Molnár Csaba államtitkár szól hozzá az elhangzottakhoz. A versenykultúra fejlesztése - ilyeneket mond ő, nem tudjuk, poénból-e.

12:40

Podolák György reagál a GVH-elnök mondókájára. Hallgatóság változatlanul közel nulla.A ház üres, és nem is számítunk komoly változásra: az emeleti büfé zárva, jószerivel minden újság megvan még.

Népszabadságot és Magyar Nemzetet nem látunk, sem Dunántúli Naplót a vidékiek közül. Furcsa, de sebaj. Az már érdekesebb, hogy a két nagy bulvárlap közül nem a Keleti Görgy exminiszter lányának szexbotrányával foglalkozó fogy jobban, hanem a Majka állapotát taglaló (innen is jobbulást kívánunk).

Ja, részünkről a címlapversenyt a Budapester Zeitung nyerte: mosolygós Gyurcsány-Fodor parola. Helyén a szituációt, ugye.

12:15

Végre valami jó: az időközben befutott Koszorús László telefonja a Kincs, ami nincs zenéjével csörög.



12:10

A vita szünetel, Dr. Nagy Zoltán számol be a Gazdasági Versenyhivatal eredményeiről. Alkalmazkodik az igényekhez: maga elé olvas, nem túl hangosan, kellőképp egy hangszínen.

Na nem mintha a GVH tevékenysége nem lenne nagyon fontos: épp csak a kutya sem dolgozik itt, ha fontos kérdésekről lenne szó. Kereken hét darab képviselőből áll a hallgatóság. Ebből egy írogat, egy másik a laptopján olvasgat, a harmadik a Népszavát lapozgatja. Herényi Károly hosszú percek óta nem mozdul, valószínűleg nyitott szemmel alszik.

Vagy egy hős.

11:41

Na, csak buzizunk (csak finoman, persze): életellenes elveket akarnak törvénybe iktatni, a család eszményét támadják a lazább szabályok. László Tamás szerint a nemzet egészséges felét felháborítja a családellenes szabályozás - egy levélből is idéz a képviselő, ami hasonló kifejezésekkel operál.

Tapsot kap Salamontól, utána kellemesen elcsevegnek. Nem zavarja őket, hogy közben Frankné dr. Kovács Szilvia, a Mezőgazdasági Bizottság tagja már beszél (ő szoci, neki tetszik a javaslat).

Ha ez a polgári kultúra, tényleg ne tessenek prolit engedni a parlamentbe.

11:27

Újabb felszólamlás: az új törvény érthető akar lenni, ne kelljen minden gonddal jogászhoz rohangászni. Kezdjük sejteni, mi is Dr. Salamon problémája. KDNP-s jogász nem támogat olyan tervet, amiben a melegek nem deviánsak, a szakmája képviselőinek jelentőségét pedig csökkentik.

A felszólaló képviselő asszony is diszkréten figyelmezteti egymillióan lehetnek Magyarországon homoszexuálisok, negyedmillió körül van az élettársi kapcsolatokban született gyerekek száma - nem biztos, hogy mindegyikük deviánsnak nevezendő.

Csak azt nem értjük teljesen, hogyan tudták keresztülverni az elképzelést a bizottságon - illetve izgalmas, mi is lesz ebből.

11:05

Dr. Salamon László (Fidesz, pardon: KDNP) fejti ki a véleményét a kérdésben, bő negyedórája. Még az elnöklő Mandur László is unja. Salamon épp azt kifogásolja, hogy regisztrált élettársi kapcsolat is szerepel a törvényben: azt épp az Alkotmánybíróság tárgyalja.

Egy dolog, hogy fúj, másik pedig az, hogy nem kéne AB-döntés előtt elfogadni a törvényt.

És a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szabályozás sem tetszik neki.

És a dolog új definíciója sem, több szőrszálhasogatászati szempont mellett.

Rényleg remek és tartalmas vitákra készülhetünk, némi buzizás-nácizás mellett. Tök jó.

10:38

Uszkve ötven perc után Draskovics befejezte a beszédet:  még jobbról is kap egy kis, tetszésnyilvánításra nyomokban emlékeztető izét. A bizottság tagja beszél, hosszú vitára számít. És szerinte is fontos a törvényjavaslat. Már csak azért is, mert értékeket közvetít.

Meg mert fontos - tesszük hozzá egészen halkan.

10:03



Elvileg már három perce tombol az élet idebent. Gyakorlatilag nem mondom meg, mi folyik itt, nem munka - tessék Örkényt olvasni, a helyes megfejtő egyéves Hírextra-előfizetést kap.

Éppen Draskovics Tibor mesél az új PTK-ról. Információs asszimmetria - ilyeneket mond, nem csoda, hogy összesen harminc képviselő ha bent van. Ők is látványosan unatkoznak.

Mi a gond? Héló! A PTK szabályozza a gazdasági élet alapjait is - például azt, meddig mehetnek el a bankok a THM-es játékokkal. Még az MDF-től is csak Herényi Károly van itt, pedig remekül megbosszulhatnák Csányit a lehallgatási sztoriért. De még ez sem hatja meg őket.

Farkas Flórián is lelépett már, egyedül Hargitai János Baranya megyei közgyűlési elnököt sikerül jobbról felismernem - és talán Aszódi főnyugdíjast, akinek szintén vannak Pécs környéki kötődései.

Ha be tetszettek volna a képviselőknek hozni a laptopjaikat, most pasziánszozhatnának. De ennyi ötletük már nem volt nekik.

A faktoring és a lízing szabályozása is benne lesz az új civiljogi kódexben - ettől tényleg többen tudnak majd róluk?

Egyszerűbb lesz viszont az örökbefogadás - végre valami jó hír.