Utcanévtáblák vakoknak

Vakok által is olvasható, csaknem ezer utcanévtáblát helyeznek el a fővárosban egy fiatal szobrásznak köszönhetően. Abonyi Alma szobrász alig 22 éves, de már számos hazai és külföldi kiállításon vett részt, munkáját több rangos díjjal jutalmazták.

Néhány éve kezdett el street arttal, vagyis utcai művészettel is foglalkozni, mert azt tapasztalta, hogy az emberek kíváncsiak ugyan a művészetre, érdeklődnek az új alternatívák iránt, ám kevés idejük van múzeumokba, galériákba járni. Lassan megfogalmazódott benne a gondolat, hogy olyan művészettel kell foglalkoznia, amelyet kivihet az utcára.

Elképzelését egyedi dologgal szerette volna összekapcsolni, így született meg az ötlet, hogy az utcaneveket nagyított Braille-írással is feltüntetné, olyan magasságban, hogy azt a gyengénlátók elérjék. Ötletéhez támogatót is talált: a Summa Artium Kht. segítségével valósul meg a szobrász terve.

A vakok által is olvasható feliratok fél centiméter átmérőjű, színes, műanyag félgömbökből készülnek, amelyek a látók számára is különleges, esztétikus élményt nyújtanak, és felhívják a figyelmet a szépségre, a művészetre és a Magyarországon élő 45 ezer látássérültre.

"Az ezer felirathoz mintegy 40-50 ezer félgömb szükséges, amelyek poliészter műgyantából készülnek. Szobrászként körülbelül 4-5 éve dolgozom ezzel az anyaggal. Minél több színűt kívánok létrehozni, hogy olyan feliratokat tudjak készíteni, amelyek harmonikusan beilleszkednek környezetükbe" - fogalmazott Abonyi Alma.

Az alkotó a meglévő utcanévtábla alá csavarozza, ragasztja fel a Braille-írással kiírt utcaneveket, az elsőt szeptember 23-án, kedden az Állami Vakok Intézete utcájában. Az intézmény is örömmel fogadta a művész tervét és segítséget is nyújtott az utcanévtáblák kialakításában, hogy azok valóban a vakok segítségére legyenek.
Forrás: MTI