Művészek a kórházért

Egy jótékonysági akció állomásaként Művészek a kórházért címmel nyílik kiállítás kedden a pásztói múzeumban; a kiállítást október végén aukció követi. A tárlaton azoknak a művészeknek a munkáit mutatják be, akik alkotásaikkal akarnak segíteni a pásztói Ma

A szeptember 30-ig látható kiállításon 23 alkotó 56 képét mutatják be, köztük olajfestményeket, akvarelleket, tűzzománcokat, rézkarcokat. A kórház a múzeummal közösen október 29-én aukciót szervez, hogy meghívásos, jótékonysági aukción értékesítsék a felajánlott alkotásokat.

A pásztó kórház 2007 novemberében felhívást tett közzé, amelyben a térség lakosainak, vállalkozásainak segítségét kérte a csődközeli helyzet elkerüléséért. Az intézményben múlt év áprilisától a 175 aktív ágy száma 20-ra csökkent, emellett 155 krónikus ágyat kell fenntartaniuk, az egészségpénztár finanszírozása pedig 317 millió forinttal csökkent. A 70 millió forintos veszteséget a támogatásokkal, a szállítói tartozások csökkentésével, és a fizetős szolgáltatások bevezetésével sikerült csökkenteni.

A közalapítvány számlájára közel 9 millió forintot fizettek be, és több felajánlás is érkezett a kórház anyagi helyzetének javítására. Áprilisban "Zenével a gyógyításért" címmel adott koncertet az Éjféli kiáltás gospelkórus és a Salgótarjáni Szimfónikus Zenekar, majd három napig festőművészek dolgoztak az intézményben, akik a kórházban elkészült munkáikat értékesítésre ajánlották fel.
Forrás: MTI