Bevándorlókat várnak Németországban

A német gazdasági vezetők már régóta kongatják a vészharangot az akut szakemberhiány miatt. Ennek ellensúlyozására ismételten kérték a kormányt, hogy könnyítse a bevándorlási feltételeket az Európai Unió új tagállamaiból, valamint a térségen kívülről érde

Egy nemrég készült nyugat-európai felmérés szerint Németország lakossága folyamatosan csökken, így az évszázad közepére elveszti a lélekszám szerinti első helyét az Európai Unióban, és Nagy-Britannia, valamint Franciaország mögött a harmadik helyre szorul.

A berlini kormány a születések számának folyamatos csökkenését és a társadalom fokozódó elöregedését a bevándorlás élénkítésével igyekszik ellensúlyozni, azonban az eddig hozott intézkedések - például a külföldi informatikusok betelepítését célzó úgynevezett zöldkártyás megoldás -, eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A fejlett gazdaságokat tömörítő OECD most közétett kimutatása szerint 2006-ban 216 ezren vándoroltak be Németországba, ami az előző évhez képest 11 százalékos visszaesésnek felel meg. Ezzel Németország messze elmarad a többi fejlett ipari állam mögött, amelyekben az elmúlt évek során nemhogy csökkent volna, hanem átlagosan öt százalékkal emelkedett a betelepülők száma. A lista élén az Egyesült Államok áll, ahová 2006-ban egymillió külföldi érkezett letelepedési szándékkal.

Ugyanakkor emelkedőben van azoknak a száma, akik véglegesen hátat fordítanak Németországnak. Az ezredforduló óta öt százalékkal nőtt a kivándorlók száma, és tavaly már megközelítette a 150 ezret.

A németek zöme - érthető módon - elsősorban a szomszédos Ausztriában keres új hazát, de sokan választják az Egyesült Államokat, valamint Dániát és Lengyelországot is végleges letelepedési céllal.
Forrás: InfoRadio.hu