Kételkedik Mohamed próféta létezésében egy münsteri iszlámkutató

Cáfolni nem lehet ugyan egyértelműen, hogy Mohamed próféta élt, de bizonyítani sem lehet. Ezt a meglehetősen eretneknek tűnő nézetet a napokban fogalmazta meg egy tekintélyes münsteri iszlámkutató, ráadásul a nyilvánosság előtt még azt is hozzátette: a ma

Sven Kalisch ezzel kapcsolatos nyilatkozatában elismerte, hogy korábban maga is másként látta ezt, mára azonban hosszas kutatások és sok vita után más felfogásra jutott.

Mohamed próféta létezése eddig is megosztotta a tudósokat, illetve a történészeket. A legtöbb kutató kellően bizonyítottnak látta, hogy a próféta élt, s a Koránt is ő írta, mások azonban erősen kételkedtek ebben. Kalisch mostani állítása az utóbbiak táborát - s a vitát - erősíti.

A 42 éves Sven Kalisch, a münsteri Vallási Tanulmányok Központjának igazgatója, akit a diákok mindeddig egyfajta prófétaként tiszteltek. Intézetében évek óta iszlám vallást oktató tanárokat képeznek, ugyanolyan oktatás keretében, amely a keresztény egyházak iskoláiban folyik. Az iszlám vallás oktatását évekkel ezelőtt a Németországi Muzulmánok Koordinációs Tanácsa tűzte zászlajára, s a münsteri központ e célkitűzés megvalósításának fő intézménye.

Az 1966-ban Hamburgban születet Kalisch 15 éves korában tért át a protestánsról az iszlám vallásra, s meglehetősen intelligens, bölcs és olvasott professzor hírében állt. Hitét azonban most - legalábbis a legbigottabb muzulmánok nézete alapján - elvesztette, számukra ugyanis a Korán Isten szavának kinyilatkoztatása, s épp ezért semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy Mohamed próféta élt és létezett.

Ily módon nem is csoda, hogy a tanács - amely a németországi muzulmánok legfőbb szervezeteit tömöríti - azonnal beszüntette az együttműködést Kalisch professzorral, s a muzulmán diákokat eltanácsolta előadásainak látogatásától - "Kalisch többé nem képviseli azt a tanítást, amelyet a németországi muzulmánok magukénak vallanak" - fogalmazott Ayyub Axel Köhler, a tanács elnöke, elítélve és szélsőségesnek nevezve a professzor állítását.

Az igazgató mindennek ellenére továbbra is muzulmánnak és vallásosnak tekinti magát, de számára a tudomány szabadsága elsődleges. Szerinte az iszlám teológia ma ott tart, ahol a keresztény tartott a XIX. században, s hiányzik a történelmileg kritikus kutatás. Valójában - mint fogalmazott - arra törekszik, hogy diákjait képessé tegye a " független gondolkodásra".

Az ügy egyelőre itt tart, de kimenetele még teljesen nyitott. A muzulmánok központi szervezete lázasan kutat egy új, "megbízhatóbb" professzor után, az esetleges professzorcsere azonban erősen megingatná az elismert oktatási intézmény iránti bizalmat. Mindennek ellenére a tanács állítólag már ki is szemelte az alkalmasnak vélt utódot, mégpedig egy osnabrücki - iszlám valláspedagógiát oktató - professzort. Igaz, ő még csak 31 éves, de Mohamed próféta létezését - legalábbis eddig - nem kérdőjelezte meg.

Sven Kalischnak pedig meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy a németországi muzulmánok jelentős része hamarosan "hitetlennek" bélyegzi meg őt, s az iszlám jog, a saria szerint a "hit elhagyásért" halálbüntetés jár. - "Tudom, hogy sok mecsetben már rólam vitatkoznak, de egyelőre még nem aggódom amiatt" - jelentette ki a professzor.

Mindennek alapján sokan úgy vélekednek, hogy a professzor "veszélyes" próféta-nézetei megjósolhatatlan hullámokat indíthatnak el.
Forrás: MTI