Budapestre és nyolc megyébe szállítottak a romlott élelmiszerből

A fővároson kívül nyolc megyébe szállítottak a romlott öttömösi savanyúságból; eddig legalább húsz budapesti konyhában találtak a rossz minőségű áruból - közölte a térségi szakigazgatási hivatal igazgatóhelyettese az MTI megkeresésére pénteken.

Szabó Enikő, a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős vezetőjének tájékoztatása szerint eddig három olyan kereskedelmi céget találtak, amelyek vásároltak a Csongrád megyei öttömösi illegális feldolgozó üzem készítményeiből, és amelyek közvetlenül konyháknak szállítottak.

Közölte, Budapesten és Pest megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom, Hajdú-Bihar, Veszprém, Fejér, Zala és Vas megyébe is jutott az étkezésre alkalmatlan, üvegekbe csomagolt savanyúságokból, káposztából és uborkából.

A romlott öttömösi áru "követését" nehezíti, hogy nem tudni, hány kereskedőnek értékesítettek a savanyúságból.

Szabó Enikő szerint ugyanakkor biztos, hogy közétkeztető konyhákba is jutott a romlott áruból, ez a szúrópróbaszerű ellenőrizésekből egyértelműen kiderült.

Arra a kérdésre, ehettek-e valahol a romlott savanyúságból, a főorvos azt mondta: előfordulhatott, ám sok helyen már az ilyenkor kötelező szaglás, vagy kóstolás után azonnal kidobták az árut.
Közölte azt is, találtak olyan céget, amely azért nem rendelt savanyúságot az öttömösi cégtől, mert a vásárlói panaszkodtak az áru minőségére.

A Csongrád megyei hatóságok múlt szerdán foglaltak le Öttömösön egy illegális feldolgozó üzemben nagy mennyiségű, készre csomagolt, vágott savanyúságot, amelyet egy- és ötliteres üvegekbe töltöttek. Akkor 5,4 millió forintos büntetést szabtak ki. A feldolgozót üzemeltető vállalkozónak nem ez az első szabályszegése.

Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken azt közölte: az ügyben a rendőrség rossz minőségű termék forgalomba hozatalának megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.
Forrás: MTI