120 éves a szívünk

Százhúsz éve, 1888. szeptember 14-én jegyezték be az egyik legismertebb hungaricumot, a Herz téliszalámit gyártó vállalkozást Budapesten. Az erősen füstölt kolbász, amelyet szaláminak nevezünk, Lombardiából és Tirol olaszok lakta részeiről indult világhód

Egyik hazai meghonosítója Herz Ármin lett, aki világlátott dunai hajózási vállalkozóként leste el a mesterség fortélyait, majd ezeket a hazai társadalmi, éghajlati adottságokhoz igazította. Gyárát a fővárosban a Soroksári úton, a Duna szomszédságában építette fel, mert a viszonylag alacsony hőmérsékletingadozású, jó levegőjű mikroklímát ideálisnak találta a szalámi füstölésére. A mai napig eredeti helyén álló gyár a kezdetektől hatalmas forgalmat bonyolított, szalámija a Monarchia egyik legismertebb exportterméke lett. A "Herz-varázs" még a császári családot is rabul ejtette, az ausztriai Bad Ischlben ma is található olyan húsbolt, melynek falát Herz-dombornyomat díszíti. A szalámi még az irodalomba is bevonult: Karinthy Frigyes Így írtok ti című művében a Műfordítás című darabban egy Ady-vers a többszöri oda-vissza fordítás-ferdítés után így ütött ki: "A HERZ féle szalámiban/Sokkal sűrűbb a só,/Mint más hasonló terményekben/Hidd el, ó nyájas olvasó."

A nemes penésszel borított, 15 hétig érlelt, sajátos ízharmóniájú termék előállítása igen szigorú minőségellenőrzés mellett folyt, folyik, így a minősége is változatlan maradt az évtizedek folyamán. A budapesti téliszalámi egyenletesen felaprított és elkevert alkotókból álló füstölt, érlelt, szárított húskészítmény, mely kb. 4 mm szemcsenagyságúra aprított sertéshús- és kb. 2 mm-re aprított szalonnaszemcsékből áll, fűszerekkel együtt egyenletesen elkeverten, természetes vagy műbélbe töltve, hengeres alakjának felülete szürkés-fehér nemes penésszel egyenletesen befedett. A gyártás hétpecsétes titokként őrzött receptúra alapján, nagyrészt manufakturális módszerekkel, az eredeti füstölőtermekben, bükkfa hasábok lefojtott égetésével történik.

A Herz szalámi első sikerét az 1896-os Millenniumi Kiállításon aratta, majd 1900-ban a párizsi világkiállításon is nagydíjat kapott. Ebben az időszakban született meg a termék védjegye, a H betűvel kombinált horgony, melybe hamarosan a Herz magyar megfelelője, a szív is bekerült. A gyár 1922-ben részvénytársasággá alakult, a második világháború után, 1949-ben államosították. A következő tizenöt évben a régi kapu felett a patinás márkanév helyett a Budapesti Szalámigyár felirat volt olvasható. Bár az ötvenes, hatvanas években itthon csökkent a fizetőképes kereslet, a téliszalámi folytatta diadalútját. 1964-ben a gyár a Budapesti Húsipari vállalat egyik gyáregységévé vált, 1994-ben privatizálták. Ezt követően alakult meg a Herz Szalámigyár Részvénytársaság, még a Pick csoport tagjaként, majd 2004-ben a Herz Rt. a 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Clar Invest Kft. birtokába került. A Herz az egyik legismertebb magyar márkanév, 2007-ben elnyerte a Superbrands rangot.
Forrás: MTI