Új esélyteremtési modell indul Budapesten

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek esélyeinek növelését és iskolai integrációját segíti az 5H néven most induló tehetséggondozó projekt, amelyet csütörtökön sajtótájékoztatón mutattak be a kezdeményezők a fővárosban.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület által kezdeményezett program során már az iskolakezdés előtt, hatéves korban segítséget nyújtanak a legnehezebb körülmények között élő tehetséges gyermekeknek.

A most induló programban a főváros VII, VIII. és IX. kerületében élő hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, tehetséges óvodásokat karolják fel, elősegítik beilleszkedésüket, biztosítják iskolai tehetséggondozásukat - közölte Germánné Vastag Györgyi, a főváros oktatási bizottságának szocialista elnöke. A kezdeményezés egy tágabb programsorozatba illeszkedik, ezek között említette a politikus a Nemzeti Tehetséggondozó Tanács, a Magyar Géniusz Program létrehozását, valamint a Nemzeti Tehetség Programról szóló országgyűlési határozat elfogadását.

Hámori Veronika, a Fazekas gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a gyerekek közül azokat szeretnék kiválasztani, iskolába integrálni, akikben úgy látják, "mocorog valami", azaz tehetséggyanúsak. A programban részt vevő gyerekek kiválasztását a kerületek óvodáival együttműködve az Aranyelme egyesület pszichológusai végzik 2008 októberétől.

A tehetség ígéretét hordozó nagyóvodások 2009 januárjától fejlesztő-felzárkóztató programban vesznek részt, amelyet a Fazekas Gimnázium pedagógusai vezetnek.

Szűcs Imre az Aranyelme elnöke az MTI-nek elmondta: munkatársaik önkéntes alapon vesznek részt a tehetségek kiválasztásában, külön díjazás nélkül. Az infrastrukturális hátteret a pedagógiai intézet biztosítja.

A három kerületben 37 óvoda van, úgy számolnak, hogy első évben 8-10 intézmény kapcsolódhat be a projektbe. Arra számítanak, hogy első évben mintegy 20 gyerek kerül be az iskolaelőkészítő programba, és egy részük 2009-től már a Fazekasban kezdheti meg tanulmányait.

A kezdeményezők tervei szerint a projektet más budapesti kerületekre is kiterjesztik majd.
Forrás: MTI