Töltse le a legrosszabb Windowst!

Ilyen nincs, és mégis van. Egy ismerősünk ismerősének meséltek valakiről, aki belefutott ebbe a dologba, egy úgynevezett linkgyűjtő oldalon (már ilyenek is vannak, elképesztő...). Mélyen felháborodnánk, ha nem lenne ennyire vicces.

A Microsoft legsúlyosabb melléfogása? Nos, több termék is pályázik a meghökkentő címre. Egyszer ott van a Bob, ami a hőskorszakban lett volna egyfajta interaktív-kattintós felület a számítógép-használathoz. Olyan rossz volt, hogy az már nagyon rossz.

Itt van persze az Internet Explorer 6-os is, amivel kapcsolatban egy IT-konferencián egyetlen kérés hangzott összesen el: bármilyen böngészőt lehet használni, csal ezt ne! Nem tiltakozunk ellene, maradjunk ennyiben.

Említhetnénk még a teljes Vista-vonalat is, de ebből még lehet valami az SP3-SP4 körül – na jó, dicsért operációs rendszer biztos nem, de használható talán. Open source- és Unixbarát szerkesztőségünk amúgy is hálás az alternatívákra háruló nagyobb figyelemért.

De az igazi mélypont nagy valószínűséggel a Microsft Windows Millennium Edition volt, a 9x-sorozat egyik utolsó tagja. Voltak persze pozitívumai: kedélyesebb ikonkészlet, natív USB-kezelés, itt volt először rendszer-visszaállításra lehetőség (és milliószor szükség is, valószínűleg minden idők leginstabilabb Windowsa volt), de ezektől eltekintve egy rémálommal ért fel a használata. Villámgyorsan fel is váltotta a Windows 2000 és az XP – nem véletlenül nem emlékszünk rá nagyon. A legjellemzőbb a beceneve volt: rossz nyelvek szerint az ME a Mistaken Edition (Elhibázott Kiadás) rövidítése volt. Mások szerint a Vista bukdácsolása leginkább erre emlékeztet.



Fogalmazzunk talán úgy, hogy nem volt igazán bölcs döntés ME-t futtatni – aki ilyet használ, legalábbis flúgos egy kicsit, a rossz nyelvek szerint,

Ehhez képest egy ismerősünk ismerősének meséltek valakiről, aki hallott valakiről, akinek az éjszaka egy elhagyatott fa tövében átsugároztak egy képet, amin egy úgynevezett linkgyűjtő oldalt kaptak le – ez valami olyan, ahol kétes legalitású dolgokhoz (filmek, zenék, szoftverek, pornó – mik vannak a neten, elképesztő...) lehet jutni. Mi nem is értjük, és elhatárolódunk tőle. Fogalmunk sincs, hol lehet ilyet találni.

És amúgy sem akarnánk innen letölteni semmit: képzeljék, a képek szerint itt simán elérhető a ME – ez vagy nagyon rosszindulatú ötlet, vagy egész egyszerűen vicc. Annak viszont sajátos – nem véletlenül akarták villámgyorsan elfelejteni a rendszert. Most meg bárki letöltheti, és semmi figyelmeztetés nincs, mihez vezethet a dolog. Sőt: egy kampányszöveget is kirakták a linkek mellé, miszerint:

A Microsoft 1998. június 25-én kiadta vala a Windows 98-at, majd a Windows 98 Second Editiont, azaz Második Kiadást. Most megérkezett a Windows Millennium Edition, mely tulajdonképpen a Windows 98 harmadik kiadása. Ennek ellenére saját megítélésem szerint azért jóval több dolog került bele újításként, mint az SE-be, ezt mutatja a verziószám is: 4.90 (illetve egész pontosan 4.90.3000), míg a Windows 98 és 98 SE verziószáma is 4.10-zel kezdődött.

Ezért kell nagyon vigyázni, hová kattint az ember: ha nem figyel eléggé, akár ilyenhez is hozzájuthat. Aztán csak nézhet és reménykedhet...