Tízezer alkoholproblémás újszülött évente

Alkohol okozta károsodásokkal jön a világra évente tízezer gyerek Németországban, és a terhes német nők 58 százaléka fogyaszt alkoholt alkalmanként.

A tízezer kisbabából nagyjából négyezer a magzati alkohol szindróma (FAS) elnevezésű, többszörös veleszületett rendellenesség tüneteit mutatja. Testileg és szellemileg visszamaradottak és életük végig azok is maradnak - mondta Sabine Baetzing, a német kormány kábítószerügyi megbízottja Berlinben az anya alkoholfogyasztása miatt beteg gyerekek nemzetközi napja alkalmából szervezett konferencián.

A berlini Charité, a legnagyobb európai egyetemi kórház felmérése szerint Németországban a terhes nők 58 százaléka fogyaszt alkoholt időnként, pedig már néhány pohár ital is fejlődési zavart okozhat. "A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak nincsen tudományosan megállapítható határértéke, amely alatt az alkohol ártalmatlan a magzatra" - hangsúlyozta Baetzing.

Különösen a középosztálybeli nők körében gyakori, hogy úgy gondolják, van ilyen határ, amelyet ha betartanak, akkor a babának nem lehet baja. Ezért a felvilágosítás és a "zéró tolerancia a terhesség idejére" elvének tudatosítása a legfontosabb - mondta a német kábítószerügyi kormánymegbízott.
Forrás: MTI