Oxygén az Arénában

A francia szintetizátormágus, Jean Michel Jarre mindig is a gigaprodukciók híve volt. Koncertjei ma már bevonultak a zenetörténet leglátványosabb előadásai közé. November 12-én a Budapestre látogat, hogy előadja a több mint 30 éve megjelent Oxygén című al

Jarre ötven legendásnak számító analóg szintetizátor és három zenésztársa társaságában újra életre kelti a a zenetörténelem áttörést jelentő művét, az Oxygene-t.

Jean Michelle Jarre - aki nemrég ünnepelte 60-ik születésnapját - az Oxygen három évtizedes jubileumát igazán méltó ünnepelte meg, amikor újra feljátszotta a húszmillió példányban gazdára talált zeneművet, amely mai füllel hallgatva is futurista megoldásokkal teli, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíció.

A koncerten és a lemez felvételekor is ugyanazokat a hangszereket, és a zenei világban akkor egyedülálló szintetizátorokat és egyéb ”szerkezeteket” használta, mint amikor az eredeti művet szerezte. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hangzás elavult lenne. Egyedülálló és senki máséval össze nem téveszthető szerzeményeket hallhatunk kiváló minőségben, amelyet még teljesebbé tesz a háttér és a színpadkép, amelyre Jarre mindig is nagy hangsúlyt fektetett.



Mérföldkő

Jean Michel Jarre
- 1983-ban a Victoires de la Musique festiválon Jarré lett "Az év show-ja" és "Az év legjobb albuma" elnevezésű díj
- 1986-ban, 1989-ben és 1991-ben New age kategóriában Grammy díjat kapott
- A Francia Becsületrend lovagi címét 1995-ben kapta meg.
- Az UNICEF Tolerancia és Fiatalság Jószolgálati Nagykövete és szóvivője tíz éve
- Eddig mintegy hatvanmillió albumot adott el világszerte
Az Oxygen 1977-ben született, amellyel az elektronikus zene francia úttörője egy csapásra világhírű lett a rajongók és a zenekritikusok körében is. Jarre nemcsak zenészként előzte meg ezzel a korát, hanem gondolkodóként is. Az Oxygen album ugyanis – ahogy azt a borítója is sugallja – a Földet veszélyeztető környezeti problémákra akarta felhívni a figyelmet, jóval azelőtt, hogy ez egy mindenkit foglalkoztató probléma lett volna.

Az Oxygen az elektronikus zenében is mérföldkőnek számított, hiszen olyan, akkor még soha nem látott hangszerekkel rögzítette, amelyek nagy részét ma már csak másodkézből lehet megszerezni. Művével az elektronikus zene számára új kapukat nyitott meg. Jarre mindig is híres volt nagyszabású show műsorairól, történelmi helyszínválasztásairól, a Guiness rekordok könyvében is megörökített koncertjeiről.

Ő az első francia művész, aki teltházas koncerteket adott stadionokban, a Wembley Stadionban, Barcelonában az Olimpiai Stadionban és a budapesti Népstadionban is. A francia forradalom évfordulóján, a párizsi Concorde téren koncertezett. Hatalmas video kivetítőket helyeztek el a város több száz pontján, lézersugarak háromdimenziós effekteket és animációkat rajzoltak, az éji égboltot tüzijáték világította be.

1990. július 14-én Jarre és ötven zenésztársa, Párizsban, a Défense városrészben, egy gigantikus méretű, piramis alakú színpadon adott koncertet, amelyen - a beszámolók szerint - több, mint kétmillió ember gyűlt össze, a Grande Arche és a Diadalív között. Ő az első európai popművész, aki koncertet adhatott Kínában 1981-ben, a Magnetique Fields című lemez bemutatóturnéjaként.