Összefogással a pedofília ellen

Jogszabály módosítását, társadalmi összefogást és az internetes tartalmak blokkolását tartották szükségesnek szakemberek az internetről bárki számára percek alatt elérhető pedofil, vérfertőző és más erőszakos szexuális bűncselekmények elleni fellépés érde

Mint arról a riporter könyvéről szólva elmondta: csak legális forrásból, bárkinek a számítógépéről hozzáférhető forrásokból dolgozott, de így is több bűncselekménygyanús esetet talált. Példaként említette, hogy az egyik, sokak által használt keresőprogramba beírva a "nagymama" szót, első helyen szexuális tartalmú képeket tartalmazó link jelenik meg. De a "terhes", az "apa lánya", az "anya lánya" és a "kutyával" kifejezésekre is az első három találat között találhatók szexuális tartalmú anyagok, holott ezeket a kifejezéseket gyermekek is használják, rákereshetnek az interneten.

Almási Kitti pszichológus a sajtóbeszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy egy szexuális bűncselekmény mélyebb nyomot hagy egy gyermekben, mint például egy verés. Hangsúlyozta: egy gyermeknek már az is komoly sérülést okozhat, ha olyan, például a serdülésére vonatkozó kijelentést hall, amelynek befogadására még nem kész. Hozzátette: egy szexfilm vagy pedofil tartalmú felvétel akár krónikusan beteg szexuális magatartást is kiválthat egy gyermekben, amelyet a későbbiekben nem, vagy csak nagyon nehezen, évek alatt lehet kezelni.

Vári András, a gyermekek védelmét célzó Ártatlan Angyalok Mozgalom munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges lenne a pedofil tartalmú honlapok blokkolása. Az MTI korábban több nagy internetszolgáltatót is megkérdezett még a nyár elején az ügyben, miután a francia szolgáltatók bejelentették, hogy letiltják az ilyen tartalmú honlapokat. A magyar szolgáltatók akkor úgy nyilatkoztak: ezt ők is megtennék, ha erre jogszabályi felhatalmazást kapnának.

Kovács Kond ügyvéd a sajtóbeszélgetésen azt mondta: nemcsak erkölcsileg elítélendő, hanem jogszabályba ütköző tartalmak találhatók az interneten az állatkínzástól a vérfertőzésig terjedően. Hozzátette: a büntetőjogban megtalálhatók a szükséges szankciók, de az ilyen jellegű bűncselekmények nehezen felderíthetők. Hangsúlyozta: álláspontja szerint a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni.

Tóth Ferenc, Budapest XVI. kerületének rendőrkapitánya - aki ezt megelőzően a BRFK gyermek- és ifjúságvédelmi osztályvezetője volt - ugyancsak a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, és arról beszélt, hogy országos szintű problémáról van szó.

Szólt arról is, hogy a pedofilok áldozatai a tapasztalatok szerint már nem csak a kislányok, de nagyon sok fiú is található közöttük, a koruk pedig 4-5 év körüli. A fellépés részeként említte az iskolaprogramot, melynek során rendőrök vigyázzák az iskolák környékét, és amelynek során már fogtak is el szatírt oktatási intézmény környékén.

Vujity Tvrtko a sajtóbeszélgetésen arról is beszámolt, hogy szakemberek bevonásával készült egy módosító javaslat, amely azt célozta, hogy legyen bűncselekmény az, ha valaki állatokkal közösül. Hozzátette: a kezdeményezésnek korábban az élére álló szervezet visszalépett, ennek ellenére a sajtóbeszélgetésen résztvevők segítségével szakmai fórumot kívánnak létrehozni, amelynek során a tervezetet áttekintenék, majd lobbiznának érte.

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikája alapján tavaly tiltott pornográf felvétellel való visszaélés miatt 9.934 eljárás indult, míg egy évvel korábban 15.183. Megrontás miatt 2007-ben 166, 2006-ban 168 ügyet, míg vérfertőzés miatt tavaly 15, azt megelőző évben 11 esetet regisztráltak.
Forrás: MTI