Brit sztárszakácsokat bírált a magyar származású kritikus

"Aggódom a tendencia miatt. Korábban az fűtötte őket, hogy jobban főzzenek, most viszont a pénzügyi mérlegük" - bírálta Egon Ronay, a magyar származású brit ételszakértő Jamie Oliver és Gordon Ramsay médiasztár szakácsokat.

A 93 esztendős egykori étteremtulajdonos, aki számos nagyhatású, étkezési kultúráról szóló könyve után most önéletrajzírásba fogott, szomorúan állapította meg: "Ramsay és Oliver nem szakácsok többé, hanem üzletemberek. Nem olyan jók, mint voltak. Az idejüket kitölti a biznisz, nem főznek, és csak a pénz érdekli őket".

Ronay üres zsebbel érkezett Angliába 1946-ban. Édesapja ajánlására - akinek több étterme volt a háború előtt Budapesten - egyik barátja a Piccadilyn lévő étterme vezetésével bízta meg. A fáma szerint hamarosan azért nyitott saját éttermet, hogy "legyen egy hely, ahol jót ehet". Az ötvenes évek végétől rendszeresen kiadta alapművé vált éttermi kalauzát, az Egon Ronay Guide-ot, ami éttermi kritikáival együtt alapvetően megváltoztatta a brit étkezési szokásokat.

"A szakácsok hírneve szimplán show - a szó, hogy "híresség" semmit sem árul el személyes érdemeikről. A legbefolyásosabb séfek - ahogy nevezni szeretik őket - nagyon sok esetben nem is séfek már többé" - idézte Ronay panaszát csütörtökön a brit Telegraph internetes hírszolgálata.
Forrás: MTI