Tizenhárom sarkadi orvvadász ellen emelnek vádat

Több millió forintos kárt okozó sarkadi orvvadászok és segítőik ellen emelt vádat a Gyulai Városi Ügyészség - közölte szerdán sajtótájékoztatón a Békés Megyei Ügyészség sajtószóvivője.

Zemplényi László elmondta: hat vádlottat bűnszervezetben elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, továbbá folytatólagosan, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett lopás bűncselekmény elkövetésével, hetet pedig lopás bűncselekményével, bűnpártolás és orgazdaság vétségével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott irányításával 2005 szeptemberétől a csoport tagjai illegális vadászattal őzeket, szarvasokat és nyulakat ejtettek el azért, hogy az állatok húsát később értékesítsék.
A vádlottak a vadászatot aprólékosan megszervezték, és engedély nélkül tartott lőfegyvereikkel mintegy két éven keresztül folytatták tevékenységüket.

Major László, a Sarkadi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, felelevenítve a nyomozás körülményeit, hozzátette: több Sarkad környéki vadásztársaságtól érkezett jelzések alapján a Körös Bevetési Alosztály kommandósainak segítségével érték tetten a gyanúsítottakat még 2007 augusztusában egy hajnali órában. A későbbi elsőrendű vádlott gépjárműjével menekülni próbált, sőt autójából kidobálta a már elejtett nyulakat és egy őzbakot is, végül azonban, némi üldözés során sikerült elfogni a tetteseket.
Forrás: MTI