Heti egy injekció is elég lehet a cukorbetegeknek

Eddig napi kétszer injekciózták magukat a cukorbetegek, hogy megfelelő szinten tartsák vérük cukortartalmát. Most úgy tűnik, nemsokára elég lesz heti egyszer megtenniük ugyanezt. A cukorbetegség heti kezelése hatásosabb, mint a napi kétszeri - derült ki e

A kezelés egy korábban már létező eljárás újabb változata, ami a test hormonjait utánozza.

Az eredeti verzió szerint napi kétszer kell injekciózniuk magukat a cukorbetegeknek. A mostani felmérés folyamán azonban a lassabb változat hatásosabbnak bizonyult, és biztosabban a megfelelő szint alatt tartja a vér glükózszintjét, ráadásul kényelmesebb is. Ugyanakkor a kutatást újabbaknak kell követniük, hogy a módszer hatékonysága egyértelműen bebizonyosodjon.

A kutatás folyamán az önkéntesek fele a hagyományos, napi kétszeri injekciót alkalmazó kezelést folytatta, a másik fele viszont az új, heti egyszeri kezelésben részesült. A második csoport tagjainak 77 százaléka tudta így vércukorszintjét a kutatók által meghatározott szint alatt tartani, míg az első csoportból 61 százaléknak sikerült ugyanez. Az új eljárás alkalmazói azonban néhány kellemetlen mellékhatástól is szenvedtek.

Egyelőre még nincs olyan heti kezelés, amelyet alkalmazhatnának a cukorbetegek.
Forrás: inforadio