40 éves a díszletvár

Pilisborosjenői várjátékok néven egésznapos középkori vígság színhelye lesz szombaton Pilisborosjenő határa, ahol 40 évvel ezelőtt forgatták a híres Egri csillagok című filmet - közölte a főszervező kedden az MTI-vel.

Bereczkiné Szendrei Éva elmondta: a faluban nagy esemény volt annak idején, hogy a közeli lankákon építették fel az egri vár mását, hogy Várkonyi Zoltán rendező irányításával leforgassák a nevezetes filmet. A vár egyes elemei máig is állnak, ami sok kirándulót vonz ide - tette hozzá.

Az évforduló örömére szervezték meg a film újbóli levetítését, emellett emléktáblát avatnak, lesz lovas-íjász bemutató, harci játékok, korabeli öltözékben kézművesek találkozója és kirakodóvásár.

Meghívták a film szereplőit és a hajdani statiszták népes seregét. A nap fénypontja este az Egri csillagok című történelmi musical előadása lesz a romok mellett felállított színpadon.

A művet Várkonyi Mátyás Erkel-díjas zeneszerző és Béres Attila szövegíró alkotta és az Agria Játékok művészei adják elő - közölte a főszervező.
Forrás: MTI