Halált okozhat a mustgáz

Tavaly mintegy húsz esetben okozott halált a mustgáz, pedig egyszerű módszerrel megelőzhetőek lennének a tragédiák - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Elmondta: ilyenkor ősszel, a szüretek és a borkészítés idején évről évre történnek mustgázmérgezések.

A must erjedése során olyan gázok is felszabadulnak, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. Sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben a mustgáz halálos veszélyt jelenthet - mondta.

Az országos katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet a szükséges elővigyázatosságra, a pincék szellőztetésének fontosságára - tette hozzá.

Mint mondta, a tragédiák megelőzhetőek egy régi, bevált módszerrel: csak úgy tanácsos lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget - mondta.

A szóvivő megjegyezte, hogy a mustgázmérgezésben szenvedőket csak a tűzoltók tudják biztonsággal, légzőkészülék segítségével kimenteni. Ha ugyanis a bajba jutott segítségére siető ember lehajol, belélegzi a gázt, így előfordulhat, hogy maga is áldozatul esik.

Évente mintegy negyven-ötvenszer kérik a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesethez, de az esetek felében már nem tudnak segíteni az áldozatokon.