Langalló és hús hússal

Szalámival, kolbásszal, sajttal, tejföllel és hagymával is ízesíthető a langalló, mellyel a vendégek első seregét várják szombaton délelőtt Algyőn, a II. Honfoglalás Kori Nomád Ételek Főzőfesztiválján - mondta el az MTI-nek Márton Mária.

A szervező az étel formáját a lángoshoz hasonlította, azonban a langalló félig megkelt kenyértésztából, kemencében, parázson sütve készül. Ez persze csak az étvágy felébresztésére szolgál majd a Szeged melletti településen, a rendezvény célja ugyanis a nomád ételek illetve az életmód bemutatása.

A főzőversenyre huszonhét csapat harmincöt étellel nevezett, sőt azok, akik korhű jelmezbe bújnak, pluszpontokra számíthatnak a zsűritől. Ezért van olyan csapat, amelyik már színházi jelmezekről is gondoskodott - árulta el a szervező.

Emellett természetesen az életmód bemutatása is fontos eleme lesz a napnak. Algyőre érkezik a szegedi Sasíjászok Nomád Hagyományőrző Csoportja, akik egész nap bemutatókat tartanak, illetve a településen nagy hagyományokkal bíró lovas kultúrába is bepillanthatnak az érdeklődők.
Emellett lesz folklór- és néptáncbemutató, valamint tehetséges szegedi fiatalok zenés produkcióit is láthatják a településre látogatók.

A főzőverseny lesz a fő program, amelyben szürkemarhából, birkából, szárnyasból és halból készült ételekkel mérik össze tudásukat a szakácsok. Az indulók közt nagyon sok a fiatal csapat. Míg tavaly hat tizenévesekből álló társaság nevezett, addig idén már tizenkettő.

Tavaly a fesztivál legkülönlegesebb ételét Herczeg József algyői képviselő készítette, agyagban sült szárnyas - galamb, gyöngyös, csirke - és halételeivel nagyon nagy sikert aratott, de az idei menüt az indulók nagy titokban tartják - mondta el Márton Mária.
Forrás: MTI