Bob Woodward negyedik könyve a Bush-kormányzatról

Az Egyesült Államok titkos megfigyelés alatt tartotta Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt és több iraki politikustársát - egyebek között ez olvasható Bob Woodward, a híres amerikai újságíró Bush elnökről szóló új, sorrendben immár negyedik könyvében - j

"Minden szavát ismerjük" (Málikinak) - mondta a Pulitzer-díjas újságírónak az őt tájékoztató források egyike az Irakban zajló kiterjedt kémkedési műveletet kapcsán.

A könyv, amelynek címe A belső háború: titkos fehér házi történelem 2006-2008 (The War Within: A Secret White House History 2006-2008) többek között azt is kimutatja, hogy nem az Irakban tartózkodó amerikai csapatok létszámának 2007. évi gyors növelése volt a fő tényezője annak, hogy erőteljesen csökkent az erőszak szintje az országban.

Woodward értesülései szerint ebben a 2007-ben bevezetett "úttörő titkos technikáknak" volt nagy szerepe, ezek tették lehetővé az amerikai katonai és felderítő szervek számára, hogy felkutassák, célba vegyék és megöljék a lázadók vezetőit és az olyan szélsőséges csoportok kulcsembereit, mint az iraki al-Kaida. Ennek részleteiről azonban a szerző nem számolt be, mert mint írta, felkérték, hogy nemzetbiztonsági érdekből tartsa azokat titokban.

A könyv szerint az amerikai kormányzat megosztott volt, és vagy nem akart, vagy túl lassú volt szembenézni az iraki stratégiai helyzet romlásával 2006 nyarán és kora őszén - írta a The Washington Post.

Woodward beszámolt arról is, hogy a Bush-kormányzatban folyamatosan feszültség uralkodott, eltértek a nézetek az iraki háború alakulására vonatkozó információk minőségéről és szavahihetőségéről. Condoleezza Rice külügyminiszter például felrótta, hogy a védelmi minisztérium "túlzottan magabízó" tájékoztatásokat adott abban az időben, amikor Donald Rumsfeld irányította ezt a tárcát, és így Bush "mesét hall, olyan beszámolót, amely megkerüli az igazi problémákat" - ismertette Woodward információit a Post.

A könyv ismerteti, hogyan alakult ki szoros munkakapcsolat Bush és Máliki között. Woodward szerint az iraki miniszterelnök megfigyelése megdöbbentett több vezető amerikai hivatalos személyiséget is, akik feltették kérdést, megéri-e ilyen módszerekhez folyamodni akkor, amikor Bush nagy erőfeszítéseket tesz Máliki bizalmának megnyerésére.

Az oknyomozó újságíró Bob Woodward neve a Watergate-botrány idején vált ismertté: kollégájával, Carl Bernsteinnel együtt ők ketten kulcsszerepet játszottak azokban a leleplezésekben, amelyek nyomán végül Richard Nixon akkori amerikai elnök lemondásra kényszerült.

A 487 oldalas könyv részleteit szeptember 7-én közli a Post, amelynek Woodward az egyik szerkesztője.

A sorozat új darabja immár a negyedik kötet, amelyet Bob Woodward az ifjabb George Bush elnökségének szentel. Az első kettő a szeptember 11-i merényletek utáni Busht még hősként mutatta be, ezért sokan bírálták, a harmadik viszont - amely nagy sikert aratott - keményen ostorozta az elnököt, szemére vetve, hogy félrevezeti az amerikaiakat az iraki helyzettel, az erőszak ottani szintjével kapcsolatban.
Forrás: MTI