A nanotechnológia árnyoldalai

A nanotechnológiában alkalmazott parányi részecskéknek az azbeszthez hasonló káros hatásai lehetnek - jelentette ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense. A nanotechnológia olyan részecskék előállítását és használatát jelenti, amelyek l

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense az InfoRádióban elmondta: a háztartásban, elektronikában, élelmiszeriparban alkalmazott pici nanorészecskék a bőrön átjutva árthatnak a szervezetünknek, ezért az ilyen termékek biztonságosságának fokozott vizsgálatára van szükség.

Nagyné László Krisztina hozzátette: míg egy újonnan kifejlesztett gyógyszert hosszasan kell tesztelni a forgalomba hozatal előtt, addig a nanotechnológiával dolgozó gyártókat semmilyen kötelezettség nem terheli.

Bár sokaknak ez egy ismeretlen, különleges technológiát jelent, valójában mindannyiunk életében jelen van, hiszen az egészségügyben vagy a fitnesz területén majdnem 300 termékben vannak nanorészecskék, a háztartásokban és a kertészetekben további 60 termékre jellemző ez. Használja emellett az élelmiszer- vagy a kozmetikai ipar is.

Mint azt Nagyné László Krisztina elmondta, a többi mellett a napvédő szerekben van titándioxid, amely képes áthatolni a bőrön, bejut a sejtekbe és mérgezi azokat.
Forrás: inforadio