Nem a személyi kérdések a legfontosabbak

Gulyás József arra számít, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken úgy dönt, tárgyalóasztalhoz ül az MSZP-vel, és nem a személyi kérdések kerülnek előtérbe; a liberális ügyvivő, az SZDSZ országos tanácsának elnöke erről szekszárdi sajtótájékoztatóján be

Ha bármelyik parlamenti párt vezetése érdemi ügyekben tárgyalást kezdeményez, az SZDSZ nem szokott elutasító lenni. Arra számítok, az ügyvivői testület most is támogatni fogja, hogy üljünk tárgyalóasztalhoz - jelentette ki Gulyás József. Hozzátette: annak viszont nem kíván elébe menni, hogy ennek a tárgyalásnak mik lesznek a legfontosabb tartalmi kérdései.

Az ügyvivő ugyanakkor: az SZDSZ számára a jelenlegi belpolitikai helyzetben nem a személyi kérdések a legfontosabbak.

"Nem az a fő kérdés, Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, vagy sem, hanem az, hogy a kisebbségi kormánynak vannak-e adekvát válaszai, jó reálpolitikai, reálgazdaság-politikai válaszai a helyzetre" - hangoztatta.

Mint mondta, szeretnék, ha a kisebbségi kormány ezen az őszön bizonyítaná, hogy van értelme tevékenységének, és azt, hogy egyes törvényjavaslatait támogatni lehet.
"Ebben a pillanatban azonban ez még kérdéses" - fűzte hozzá.

Gulyás József hivatkozott a miniszterelnök adóügyi megbízottjának egy nyilatkozatára, amelyben olyan kérdéseket sorolt fel, amelyekben nem lehet változtatni.

Azt kellene napirendre tűzni, hol képes a kormány változtatni annak érdekében, hogy ledolgozzuk azt a versenyhátrányt, ami a régióban és az unióban kialakult Magyarország és a többi tagállam között - húzta alá a liberális párt országos tanácsának elnöke.

Gyurcsány Ferenc kedden MSZP elnökeként közvetlen politikai tárgyalást ajánlott SZDSZ-nek arról, hogyan tudják "a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot". Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért "semmilyen személyes árat nem tartok nagynak" - fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hajlandó-e lemondani a két párt megegyezésének érdekében.
Forrás: MTI