A Római Birodalom miatt terjed az AIDS?

Nemcsak utakat, a csatornázást és finom ételeket, de az AIDS vírusával szembeni sebezhetőséget is ránk hagyták a rómaiak - derült ki génkutatásokból.

Úthálózatok, a tűzoltás szervezett formáinak kezdetei, és olyan finom ételek, mint a körte, kajszibarack, répa vagy spárga - többek között ezeket köszönhetjük a rómaiaknak. Egy új tanulmány szerint azonban mást is: azt, hogy a mai ember sebezhetővé vált az AIDS vírusával szemben.

A New Scientist tekintélyes szaklapban megjelent tanulmányból ugyanis kiderül: ahogy a Római Birodalom terjedt, a megszállók olyan betegséget terjesztettek, amely megölte a CCR5-Delta 32 génnel rendelkező emberek többségét.

Márpedig ez a gén hatásosabb védelmet adhatna a ma élő embereknek az AIDS-szel szemben, mivel képes megakadályozni, hogy a HIV vírus befészkelje magát a sejtekbe.

Azoknak a nemzeteknek a lakói, amelyeket leigáztak a rómaiak, híján vannak ennek a génnek, így fogékonyak az AIDS vírusára.

Az emberek elenyésző hányada még hordozza a gént: például a görögök 4, míg a Skandináv-félszigeten élők 15 százaléka. A különbség azért ilyen nagy, mert Európa északi részét nem hódították meg a rómaiak a Kr.e 500 és a Kr. u. 1000 közötti időszakban.

A kórt, ami megölte a CCR5-Delta 32 vírussal rendelkezők többségét, valószínűleg macskák, szamarak vagy szúnyogok terjeszthették el - véli Dr. Eric Faure, a marseille-i egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője, aki közel 19 ezer európai lakos DNS-mintáját vizsgálta meg.
Forrás: MTI