Nyírségi Ősz

Az idén szeptember 13-án, szombaton tartják a Nyírségi Ősz kulturális rendezvénysorozat legtöbb nézőt vonzó attrakcióját, a gyümölcskarnevált Nyíregyházán - közölte a szervező helyi Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum vezetője az intézmény

Szathmáriné Sipos Ildikó igazgató elmondta: a látványos utcai felvonuláson a környék településeinek 80 százalékban gyümölcsből, 20 százalékban zöldségfélékből és aszalványokból készített kompozícióit tekinthetik meg az érdeklődők.

A szemléltetés kedvéért hozzátette: a korábbi karneválok egyikén például dióból készítették el a túristvándiak a híres és ma is működő vízimalom mását.

A karneváli menet ezúttal is a Városi Stadiontól vonul a település centrumába, s közben hazai és külföldi együttesek utcai menettáncában is gyönyörködhetnek a nézők.

A gyümölcskarnevált gasztronómiai és homokszobrász-bemutató is kiegészíti. A Nyírségi Ízek Utcáját a Kossuth téren nyitják meg, száznál is több szakácscsapat főzi majd a tájegység messze földön híres töltöttkáposztáját, babgulyását, káposztás paszulylevesét, sztrapacskáját, cinkéjét, juhtúrós puliszkáját, süti a krumplilángosát, lapcsánkáját és sokféle rétesét.

A természetesen a szomszédos országokból is érkeznek ízmesterek, a közeli Szlovákiából például a csicseriborsó-levest és a knédlit kínálják majd.S egy világrekord felállítására is készülnek: 2008 adag tirpák csülkös paszulylevest főz majd egy nyíregyházi szakácsgárda.

A homokszobrász-bemutatóra hat alkotás készül a reneszánsz év jegyében, a művészek 3,5 köbméter homokból megformázzák például Hunyadi Mátyás és Beatrix királynő alakját, s a szobrok a hónap végéig közszemlén lesznek a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

A gyümölcskarnevál napjának programjában fellépnek a Pécsi Bordalnokok, a Talán Teátrum társulata, megrendezik a Nyírség Szépe versenyt 22 jelentkezővel, lesz harcművészeti bemutató és táncos karibi show, s koncertet ad Marót Viki, a Nova Kultúr Zenekar és a Első Emelet együttes.

A 35. Nyírségi Ősz idei rendezvénysorozata keretében képzőművészeti kiállítások, előadói estek, nemzetközi ásványbörze, kultúrpiac, valamint grillbajnokság és vacsoraestek is várják a vendégeket szeptember végéig Nyíregyházán.
Forrás: MTI