Bőröndben kapta meg sokmilliós olimpiai pénzjutalmát

Zimbabwe elsőszámú olimpikonja 100 ezer dolláros jutalmat kapott pekingi teljesítményéért. A pénzt Robert Mugabe elnök adta át neki egy bőröndben.

Kirsty Coventry úszónő szerezte meg Zimbabwe mind a négy olimpiai érmét a pekingi játékokon. Ezzel a gazdasági válságban sínylődő afrikai ország a 38. helyen végzett az összesített éremtáblázaton.

A sportoló 200 méteres mellúszásban világcsúccsal lett aranyérmes.

Hazája politikai vezetői nem voltak hálátlanok a kimagasló teljesítményért. Maga az elnök döntött úgy, hogy a sportolónő 100 ezer amerikai dollár, vagyis több mint 16 millió forint jutalomban részesül.

Az ünnepségen, amit az állami tévé élőben közvetített, Mugabe "Zimbabwe lányának" és "aranylánynak" nevezte a 24 éves sportolónőt, akinek a pénzt a zimbabwei központi bank vezetője adta át egy bőröndben.

Kirsty Coventry egyébként jól járt, hogy amerikai, nem pedig zimbabwei dollárt kapott. Ez utóbbi pénznemben ugyanis a 11 millió százalékos inflációval küzdő országban 100 ezer dollárért egy vekni kenyeret sem tudna venni.

A Pekingben egy aranyat és három ezüstöt szerzett úszónő egyébként az Egyesült Államokban él. Athénban szerzett aranya után Mugabe elnök 50 ezer amerikai dollárt (8 millió forintot) és diplomáciai útlevelet ajándékozott neki.
Forrás: inforadio.hu