A "füstmentes" otthoni környezet visszatarthatja a tinédzsereket

A füstmentes otthoni környezet visszatarthatja a tinédzsereket a cigaretta korai kipróbálásától és elősegítheti a dohányzásellenes attitűd kialakulását - állítják amerikai kutatók.

A Bostoni Egyetem közegészségügyi intézetének kutatói 2001 óta folytattak egy követéses vizsgálatot, amelynek eredményeiről a az American Journal of Public Health című szaklapban számolnak be.
2001-2002-ben a kutatók 3834 tizenkét és tizenhét év közötti serdülő dohányzási szokásait vizsgálták. A tudósokat az is értékelte, hogy a tinédzserek szülei dohányoznak-e vagy sem, s hogy otthon tilos-e a dohányzás.

A vizsgálatot megismételték két évvel később, ebben a korábbi szereplők 73 százaléka vett részt, majd négy év múlva, az eredeti csoport 58 százalékával.

Mint kiderült, azok a fiatalok, akiknél otthon nem vezették be a teljes "füsttilalmat", sokkal inkább hajlamosak azt hinni, hogy a felnőttek dohányzása társadalmilag elfogadott dolog. Ez a felfogás egyaránt megfigyelhető volt a dohányzó és nemdohányzó szülők kamaszodó csemetéinél.
A nemdohányzó szülők gyermekei, ahol otthon nem volt betiltva a cigarettázás, inkább voltak hajlamosak kipróbálni a "bűzrudacskák" kínálta örömöket, mint a teljesen füstmentesített környezetben élő kortársaik.

"A dohányzás otthoni betiltása csökkenti annak az esélyét, hogy a kamasz kísérletezgetni kezd a cigarettával. A dohányzás elfogadhatatlanságának üzenete azonban csupán akkor érvényesül, ha a tinédzser szűkebb környezetében egyébként senki sem cigarettázik" - hangsúlyozta a kutatást irányító Alison B. Albers.

Mint hozzátette, bár az otthoni "füstölgés" betiltása elősegíti a dohányzásellenes attitűd kialakulását és késleltetheti a cigaretta kipróbálását, ám a későbbiekben nem befolyásolja e káros szenvedély kialakulását.
Forrás: MTI