New Orleans-t újra a pusztulás fenyegeti?

Az egyesült államokbeli New Orleans-ban a Katrina hurrikán pusztításáról szóló megemlékezésekre készülődtek, miközben újabb trópusi vihar, a Gustav fenyegette a várost. A ciklon már pusztítást okozott a karibi szigetvilágban.

A Katrina hurrikán pusztításának harmadik évfordulóján ismét az evakuálásról beszélnek New Orleans-ban. A közeledő trópusi vihar, a Gustav a jelek szerint hurrikán erejűvé változhat, így a sokat szenvedett városban a betegek, idősek és szegények elszállítására készülődnek.

A városba 700 buszt vezényeltek, hogy veszély esetén elvigyék a Katrina miatt még mindig ideiglenes otthonokban, például lakókocsikban élő szegényebb városiakat, akiknek számát 30 ezerre becsülik.

Három éve a hurrikán nyomán New Orleans területének négyötödét elöntötte az árvíz. Több ezren ragadtak a városban, és sokan életüket vesztették. Az egykor 450 ezres város lakossága 340 ezerre csökkent.

A Katrinára adott kormányzati reakció felháborodást váltott ki. Most a belbiztonsági miniszter, Michael Chertoff utazott a városba, hogy találkozzon az ottani szókimondó polgármesterrel, Ray Naginnel.

Chertoff igyekezett megnyugtatni a közvéleményt: teljesen más a helyzet, mint 2005-ben volt. Kidolgoztak egy olyan védelmi tervet, amely korábban nem létezett - mondta.

A Gustav néhány nap múlva éri el a várost, és egyelőre nem figyelmeztették a veszélyeztetett lakosokat a távozásra. Előrejelzések szerint az óránkénti 170 kilométeres sebességű viharos szelekre lehet számítani.

Szakértők megjegyzik, hogy a Gustav akár irányt is változtathat, és elkerülheti New Orleans-t. Ha elhangzik az evakuációs parancs, akkor a rendőrség és a tűzoltók dudaszó mellett autóznak át majd a város kerületein, hogy figyelmeztessék a lakosokat, kényszeríteni azonban nem fognak senkit.

A Katrina idején leszerepelt szövetségi katasztrófaügyi szerv, a FEMA az elmúlt másfél évben polgári védelmi gyakorlatokat tartott, és abban bízik, hogy szükség esetén meg tudja valósítani a begyakorolt tervet.

Mississippiben, Louisianában és Texasban a kormányzók szükségállapotot rendeltek el, hogy szövetségi forrásokhoz juthassanak, az ügynökségek pedig máris megindultak a potenciális válságzóna felé.

Az egyik állam börtöneiből kilenc ezer rabot vezényelnek át biztonságosabb büntetőintézetekbe. Közben a kórházak és a lakosok is megkezdték az ásványvíz, az élelmiszer és a benzin felvásárlását.

A Gustav már pusztítást okozott Jamaicán, Haitin pedig 59 ember életét követelte. Közben a Mexikói-öbölben evakuálják az olajfúró tornyok személyzetét.
Forrás: InfoRadio.hu