Búcsú a fillértől

Véglegesen elbúcsúznak a fillérektől a csehek. A prágai jegybank tavaly nyári döntése alapján 2008. szeptember elsején megszűnik hivatalos fizetési eszközként funkcionálni az ötvenfilléres érme, amelyből jelenleg 427 millió darab van forgalomban.

Ez az alumínium fémkorong az utolsó filléres fizetőeszköz Csehországban. A kisebb értékű - 10 és 20 filléres - érméket 2003 októberében vonták ki a forgalomból. Az 1, 2, 5, 10, 20 és 50 koronás érmék azonban továbbra is forgalomban maradnak.

"A döntés alapvető oka az, hogy az 50 filléres érmék már nem teljesítik feladatukat. A hivatalosan forgalomban lévő filléres érmék abszolút többsége a valóságban már nem kell senkinek, nem használja senki" - indokolta a döntést Pavel Rezábek, a jegybank igazgatói tanácsának a tagja. Szerinte az emberek már nem nagyon fizetnek velük, s ha az üzletben visszakapják, gyakran otthagyják a kasszánál, mert csak megterhelné a pénztárcájukat.

Valószínű, hogy az egyetlen társadalmi csoportot, amely megsiratja az ötvenfilléresek eltűnését, ismét a kártyások fogják jelenteni. Már biztos, hogy kedvenc "sportjuk" ismét megdrágul.

A másik oldalon a kereskedők, a bankok és más pénzzel dolgozó vállalkozások számára az ötvenfilléres érme kivonása a forgalomból megkönnyebbülést jelent.

Ugyanakkor nagy és megválaszolatlan kérdés, hogy milyen hatással lesz az ötvenfilléresek kivonása a forgalomból a kiskereskedelmi árakra. A lakosság zöme attól tart, hogy a kereskedők az eddigi árakat felfelé kerekítik, s ezzel számos termék megdrágul. A jegybank igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, s azt állítja, hogy az aggodalmak alaptalanok, az emberek a tíz- és húszfilléresek kivonásakor szerzett tapasztalatokra hivatkozva félnek.

Több pénzügyi szakértő is elismeri, hogy a kisebb filléres érmék eltűnésekor számos élelmiszer, különösen pékipari termék, megdrágult. "Bár az egyén számára egy-egy terméknél filléres
ármozgásról van szó, a végeredmény jelentős áremelkedés" - állította az egyik elemző a közszolgálati cseh televízióban.

"Pillanatnyilag nehéz megmondani, hogy milyen hatással lesz ez az intézkedés az inflációra. Tény azonban, hogy a 10 és a 20 filléresek kivonása a forgalomból valóban inflációnövelő hatású volt" - ismerte el a televízióban Rezábek. Most egy- vagy kéttized százalékos inflációnövelő hatással számolnak.

Azt a tényt, hogy az ötvenfilléresekkel együtt kivonják a forgalomból a papír húszkoronásokat is, a lakosság szinte nem is vette észre. A papír húszkoronások 14 évig voltak forgalomban, s ma már alig egyharmadukat használják. Azok egy részét is sok ezren a korábbi egydollároshoz hasonlóan "szerencsét hozó talizmánként" tartják csak a pénztárcájukban.
Forrás: MTI