Össze kell fogni Európának az energiabiztonságért

Európa nemzeteinek össze kell fogniuk, hogy segítsék az energiabiztonsági alternatívák kimunkálását Richard Lugar amerikai szenátor szerint, aki erről pénteken nyilatkozatot adott ki, miután le kellett mondania budapesti látogatását.

Richard Lugar az amerikai szenátus külügyi bizottsága volt elnöke és Göncz Kinga külügyminiszter péntekre tervezett tárgyalása azért maradt el, mert a képviselő repülőgépe Bukarestből műszaki okok miatt nem tudott felszállni.

A republikánus szenátor azzal a felhívással fordult az európai vezetőkhöz, hogy a Nicolas Sarkozy francia elnök által szeptember 1-re, a grúziai válság ügyében összehívott rendkívüli EU-csúcson tegyenek lépéseket az energiaellátás biztonságáért.

Arra figyelmeztetett, hogy a grúziai konfliktus elválaszthatatlan "Európa veszélyes függőségétől az oroszországi földgáztól". A diverzifikáció iránti elkötelezettség, beleértve az Oroszországot elkerülő új vezetékeket, alapvető fontosságú európai szövetségeseink biztonságához - hangoztatta.

Richard Lugar szerint Európának el kell köteleznie magát a Nabucco-vezeték megépítése mellett. Arra mutatott rá, hogy a Nabucco az utolsó láncszem abban az összeköttetésben, amely a Kaszpi-tengeri energiaforrásokat kapcsolja össze az európai fogyasztókkal, ám amelynek kihívást jelentenek az Oroszország-támogatta alternatívák.

Álláspontja szerint a Nabucco-gázvezeték megépítésének elmaradása jelentős csapás lenne Európa biztonságára és "kihívást jelentene a transzatlanti közösség egysége számára".

Richard Lugar kitért arra is, hogy Oroszország a közelmúltban gázvezeték-egyezményeket kötött Görögországgal, Bulgáriával és Magyarországgal. Ezzel összefüggésben úgy vélte, az ilyen megállapodásokat "a gyengeség pozíciójából kötik". Európai kormányokra - különösen a volt Szovjetunió és az egykori Varsói Szerződés államaira - "nyomást gyakorolnak annak érdekében, hogy azok mondjanak le nemzeti finomítóikról és energiaszállító rendszereikről" - tette hozzá.

Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy elkerüli Oroszországot, így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól.

A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3.300 km hosszú lesz, a beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re. A vezeték áthalad Magyarországon és kikerüli Ukrajnát.

Richard Lugar szenátor eddig Grúzia, Azerbajdzsán, Törökország és Románia kormányzati és energiaügyi vezetőit látogatta meg. A következő hét során hasonló látogatásokat tesz Ukrajnában, Németországban, valamint EU- és NATO-vezetőkkel találkozik Brüsszelben.
Forrás: MTI