Négyen szenvedtek mandulamérgezést

Keserű tapasztalatokat szerezhettek mindazok, akik egy svéd gasztronómiai magazin receptje alapján túladagolták az almatortába dukáló keserűmandula mennyiségét.

A tortába két csipetnyi keserűmandula járt volna, ám a Matmagasinet című folyóirat receptje szerint a javallott mennyiség 20 szem mandula volt. Amikor a gasztronómiai magazin felfedezte a tévedést, azonmód írásban értesítette mind a ötvenezer előfizetőjét, s megfelelő tájékoztatót mellékelt az újságárusok által forgalmazott példányokhoz, figyelmeztetve az olvasót, hogy a keserűmandula mérgezési tüneteket okozhat.

"Úgy véltük, hogy ez elegendő lesz, ugyanis nem hittük, hogy bárki elkészítheti vagy megeheti ezt a tortát: a túl sok mandula miatt ugyanis élvezhetetlenül keserűnek gondoltuk az édességet. Ráadásul nem is olyan könnyű ennyi keserű mandulára szert tenni" - nyilatkozta az esettel kapcsolatosan Ulla Cocke, a lap főszerkesztője.

Ám mint kiderült, a keserű édesség nem rettentette el a mindenre elszánt fogyasztókat: a lapnak négy olyan személyről van tudomása, akiknél egyértelműen mérgezési tünetek - szédülés, fejfájás - alakultak ki.

Amikor világossá vált, hogy a négy személy a mérgező torta áldozatává vált, a kiadó visszahívta a lapnak az újságárusoknál lévő tízezer példányát.

"Évente 1200 receptet közlünk és persze időnként előfordul, hogy a leírásban tévesen túl sok vaj, vagy túl kevés liszt szerepel, ám még soha hasonló nem fordult velünk elő" - mondta Ulla Cocke.
Forrás: MTI