Napsütés és meleg

Európa nagy részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon határozza meg, melynek hatása alatt száraz az idő, sokat süt a nap, és a hőmérséklet is a nyarat idézi. Ezzel szemben az észak-európai területeken ciklonok teszik változékonnyá, mozgalmas

Hazánk időjárását is a fent említett magas nyomású képződmény (anticiklon) határozza meg, igaz ma kissé labilisabb levegő is áramlik a Kárpát-medence fölé, azonban zápor, zivatar csak elszórtan alakul ki.

Ma egy gyenge hidegfront éri el a Kárpát-medence térségét, hatására az északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. A front csapadékot várhatóan nem okoz, de a hőmérséklet 5-6 fokkal csökken.

A hétvégén – az iskolai évnyitók ideje alatt – friss, tiszta idő várható, sok napsütéssel, eső nélkül. Szombaton még erős, vasárnap már gyenge lesz az északnyugati szél. A délutáni órák hőmérséklete a vakáció utolsó hétvégéjén 24 fok körül alakul.

Nem lesz lényeges változás az iskolakezdés napján sem: napos idő valószínű, átmeneti gomolyfelhő-képződéssel. A tanév első hetében tovább erősödik a nappali felmelegedés, és továbbra is szép napos délelőttökre számíthatunk, nehéz lesz az iskolatáska…
Forrás: köpönyeg.hu