Egy hét a vízben az űrkutatás szolgálatában

Egy egész hétre vízbe és teljes semmittevésbe merül 15 moszkvai önkéntes Stanislaw Lem zseniális lengyel sci-fi-író Pirx kapitányának mintájára, hogy segítségükkel kikísérletezzék, melyek az optimális módszerek az űrhajósok izomtónusának fenntartására a s

Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetében végzett kísérlet alanyainak annyival könnyebb a dolguk Pirxénél, hogy esznek, isznak, tévézhetnek, kérhetik a víz hőmérsékletének változtatását, s ha mindebben kimerültek, alhatnak, de mindezt csakis a hátukon vagy az oldalukon fekve tehetik. Emellett fólia védi őket a víztől, s naponta egyszer 15 percre kimehetnek az illemhelyre.

Ezúttal a kutatók három módszert próbálnak ki. Az egyik ötfős csoport medence- és combizomzatát árammal stimulálják - ez kicsit fájdalmas. További öt önkéntesnél az intézetben kidolgozott "csodacipőt" alkalmazzák. Ez ritmikus nyomást gyakorol a talpra, olyat, amilyet a járás is előidéz, és érdekes módon "becsapja" a központi idegrendszert, amely így bizonyos mértékig "mozgatja", vagyis edzi az izmokat. Végül a harmadik csoportnak még ennyi változatosság sem jut: ők egyszerűen csak teljes semmittevésben hevernek.

Az önkéntesek többnyire egyetemisták, de olyanok is akadnak közöttük, akik a kíváncsiságtól vezérelve szabadságot vettek ki e célra munkahelyükről.
Forrás: MTI