Drága a pizza, de nem mondanak le róla

Az alapanyagok nem kerülnek többe két eurónál, de egy étteremben mégis átlag ötször többet kell fizetni a világ egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb olasz ételéért, a margherita pizzáért.

A drágulás ellenére azonban az olaszok nem mondanak le kedvencükről. Ebben az évben a szakmai szervezetek 20 százalékos pizzadrágulást regisztráltak, mégis ez az egyetlen hagyományos étel a fast-foodon felül, amely még mindig tartja piaci pozícióját.

Pedig a Coldiretti mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet szerint az alapanyagok olcsóságát és az árrést figyelembe véve nem túl nagyszerű választás a lapos tészta. Amint nyilatkozatukban írják, "ha mindent, a lisztet, élesztőt, paradicsomot, mozzarellát, olívaolajat és bazsalikomot beleszámoljuk, akkor sem kerül az egész többe két eurónál. Ez az összeg azonban még ennél is sokkal alacsonyabb, akár egy euró alatti is lehet, ha az étterem alacsonyabb minőségű hozzávalókat - például kínai paradicsomot, tunéziai olajat - használ."

Ennek ellenére néhány észak- és közép-olaszországi városban meghaladhatja a 10 eurót a margherita ára, a vendégek általában fejenként 18 eurót költenek el a vendéglőben, azaz hárommal többet, mint tavaly.

Itáliában a kereskedelmi regisztráció szerint 25 ezer pizzeria található, amelyek 120 ezer munkahelyet biztosítanak és évi 5 milliárd eurós jövedelmet termelnek. Az ágazat válsága ellenére mégis meglehetősen jól őrzik piaci pozícióikat a viszonylag elfogadható áraik miatt. Mint az egyik ágazati szakember megjegyezte, "a veszteségi piramis utolsó előtti lépcsőjén állnak a gyorsételek után - a csúcsot természetesen a minőségi vendéglők foglalják el".
Forrás: MTI