A Fidesz megkérdőjelezi a szabad lakhelyválasztás jogát

Érthetetlennek tartja a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője Németh Szilárd bizottsági elnök azon kezdeményezését, hogy az önkormányzat Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottsága illetéktelenül avatkozzon bele két kerület ügyébe. John Em

John Emese arra reagált, hogy Németh Szilárd, a szakbizottság fideszes elnöke egy, a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetését kezdeményezte a IX. kerület polgármesterénél. A bizottsági elnök az ügyben a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte augusztus 28-ra.

A frakcióvezető elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői közösen döntöttek arról, hogy nem vesznek részt az Esélyegyenlőségi, Foglalkoztatáspolitikai és Kisebbségi Bizottság csütörtöki rendkívüli ülésén.

A koalíciós képviselők távolmaradásukkal tiltakoznak az ellen, hogy Németh Szilárd a szakbizottság munkatervét és a közösen meghatározott ülésezési rendet figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó szabályokat megszegve hív össze rendszeresen üléseket, míg a munkaterv szerinti ülések sorra elmaradnak.

John Emese úgy fogalmazott: a koalíció tagjai nem segédkeznek olyan akció kivitelezésében, ahol éppen azok kiáltanak farkast, aki maguk folytatnak kirekesztő politikát.

A konkrét ügy egyébként sem tartozik a főváros hatáskörébe és súlyos, precedensértékű lépés lenne, ha a bizottság mindenféle jogosítvány nélkül, hozzá nem tartozó ügyben, illetéktelenül hozna határozatot.

A fideszes javaslat további problémája, hogy Budapestet nem egy egységes városként, hanem kerületek halmazaként kezeli, ahol a Fővárosi Önkormányzatnak - a Fidesznek tetsző esetekben, de kizárólag azokban - valamiféle döntőbírói szerep jut - tette hozzá a liberális politikus.

John Emese ferencvárosi képviselőkkel történt konzultációja alapján kijelentette, hogy a városrehabilitáció során a ferencvárosi önkormányzat a korábbi gyakorlatának megfelelően és jogszerűen járt el. A Csepelen megvásárolt lakást ugyanaz a két felnőtt - és nem egy 17 tagú család - kapta meg, akik korábban a IX. kerületben jogosultak voltak az önkormányzati bérlakásra.
Forrás: MTI-OS