A börtönrock és a megálló idő - videóval

Augusztus 28-a van, a nyár utolsó csütörtökje. Kulturális kalandozásaink útján a hetedik művészet tájékára érkeztünk, ugyanis ma ünnepli születésnapját 61. Gothár Péter filmrendező, akinek többek közt a Megáll az idő című alapfilmet köszönhetjük.

Gothár Péter 1981-es filmje 1963-ban játszódik, a történelmi hátteret tekintve abban az időben, amikor elkezdődött a „puha diktatúra”. Disszidált apuka, amnesztiával szabaduló „új családfő”, lázadó, bulizni és menekülni vágyó fiatalok, cola, Elvis Presley.

„A szar is le van szarva”

Nem történelmi film, mégis rengeteg dolgot elmond, ami nincs benne a könyvekben és mégis elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük ezt a korszakot. Nem szépít, nem fest le túlságosan sötéten. Nincsenek felesleges szavak, jelenetek, vannak viszont legendássá váló pillanatok, idézetek. Lehet-e ennél többet kívánni egy filmtől?

Mai klipünk szintén korszakalkotó a maga területén. Ráadásul Elvis Presley Jailhouse Rock című dalának a Megáll az időben is jelentős szerep jutott. Aki nem hiszi (emlékszik), nézzen utána!