Magyar dzsesszművészek oktatnak és koncerteznek Erdélyben

Több magyar neves művész és oktató is előadóként vesz részt a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön zajló dzsessz- és improvizációs táborban, ahol romániai fiatal tehetségek tanulhatnak tőlük.

Lázár-Prezsmer Endre szervező az MTI-nek elmondta: a Mukkk Kulturális és Ifjúsági Egyesület által megrendezett egyhetes rendezvénysorozatnak tavaly szeptemberben még Árkos volt a helyszíne.

A helyszínváltoztatás mellett az idei tábornak az a másik újdonsága, hogy kétszer több résztvevőt látnak vendégül, mint a tavaly. A Románia minden részéből jelentkező harminc fiatal többsége erdélyi városokból érkezett, de jöttek még a moldvai Suceavából és Bukarestből is.

A dzsesszre kiéhezett fiatalok a műfajnak olyan elismert személyiségeitől tanulhatnak, mint Eichinger Tibor gitáros és Márkus Tibor, aki elméletet és dzsessztörténet oktat a táborban. Rajtuk kívül a szervezőknek Csuhaj Barna Tibort, Lakatos Ágnest, Grencsó Istvánt és Jeszenszky Györgyöt is sikerült megnyerni előadónak. Az oktatás délelőtt és délután zajlik, esténként pedig dzsesszkoncerteket tartanak.

A szervező szerint a tábor Romániában úttörő kezdeményezésnek számít, legfőbb célja pedig az, hogy a romániai tehetséges fiatal zenészeknek színvonalas képzési lehetőséget biztosítsanak.
Forrás: MTI