Javulhat a viszony Fehéroroszországgal

Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint javulhat az Európai Unió és Fehéroroszország viszonya azt követően, hogy enyhülés kezdődik az Egyesült Államok és a volt szovjet tagállam fagyos kapcsolatában. Pintér István, a Geopolitikai Tanács kuratóriumi elnöke

Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte a magyar elemzőt, hogy az amerikai külügyminisztérium szombati véleménye szerint "valódi esély" mutatkozik a lényegi javulásra a mindeddig fagyos amerikai-fehérorosz viszonyban, miután a héten szabadlábra helyezték a három utolsó politikai foglyot.

Pintér István hangsúlyozta: ha folytatódik az amerikai-fehérorosz enyhülési trend, akkor az EU is követheti ezt.

A demokratikus államok régóta kérték a fehérorosz vezetőktől, hogy engedjék szabadon az utolsó politikai foglyokat is. Az Egyesült Államok gyors reakciója is azt mutatja, hogy az amerikai kormány már régóta várt erre a lépésre. A gyorsaság azért is szokatlan volt, mert az amerikaiak még az Európai Uniót is megelőzték a válasszal - tette hozzá.

A minszki intézkedés és az arra adott válasz már a szeptemberi választásokról szól. A nyugati világ mindenképpen arra törekszik, hogy demokratikus választások legyenek Fehéroroszországban. A jelenlegi elnök azonban "nem vásárolta meg" győzelmét azzal, hogy szabadon engedték a politikai foglyokat - hangsúlyozta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy demokratikusak lehetnek-e a szeptemberi választások Fehéroroszországban, Pintér István azt mondta: túl rövid az idő ahhoz, hogy az ellenzék megerősödjön és egyenlő eséllyel induljanak a felek.

A helyzet kettősségét mutatja, hogy a legnagyobb amerikai és európai cégek egyébként már most is jelen vannak Fehéroroszországban. Teszik ezt annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és az EU is azt hangoztatja: a volt szovjet tagköztársaság az utolsó olyan európai állam, amely demokráciadeficittel küzd - mutatott rá.

Az EU viszonya tehát mindig is kettős volt Fehéroroszországgal. A közösség egyrészt folyamatosan hangoztatta a demokráciadeficitet, felemelte szavát a választási csalások ellen, másrészt folyamatos párbeszédet tartott fenn a szovjet utódállammal. Ez helyes álláspontnak bizonyult, emellett a magyar diplomáciai is jókor lépett a kérdésben, egyebek mellett azzal, hogy nagykövetséget nyitott Minszkben - tette hozzá.

Az 1994 óta hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka még az év elején jelentette be, hogy szeptember végén parlamenti választásokat tartanak Fehéroroszországban.

Az Európai Unió és a fehérorosz elnököt "Európa utolsó diktátorának" nevező Egyesült Államok nem ad vízumot azóta, hogy Aljakszandr Lukasenkát 2006-ban harmadszor is újraválasztották. Az elnök az utóbbi időben a kapcsolatok javítását kérte a Nyugattól, az Európai Unió pedig az ellenzékkel kapcsolatos önmérsékletre szólította fel a fehérorosz hatóságokat.
Forrás: MTI