Az elnökválasztástól függ az amerikai-orosz viszony

Az amerikai elnökválasztás eredményétől függ, hogy tovább romlanak-e az amerikai-orosz kapcsolatok - mondta Charles Gati magyar származású amerikai politológus hétfőn az MTI-nek. A szakértő szerint csak "blöffölt" az orosz elnök, amikor azt mondta, hogy o

John McCain, a Republikánus Párt leendő elnökjelöltje markánsabb, erőteljesebb elnök lenne, akiben komoly oroszellenesség jeleit is látja - mondta Charles Gati az MTI-nek nyilatkozva. Az elemző szerint McCain demokrata párti vetélytársában, Barack Obamában inkább megvan a tárgyalási készség, azzal együtt, hogy a demokraták is látják: ez az Oroszország veszélyt jelent a világ számára.

Persze "kettőn áll a vásár", a két ország viszonya attól is függ, hogy Oroszország valóban kivonul-e a grúz területekről - tette hozzá a Johns Hopkins Egyetem orosz és eurázsiai tanulmányok tanszékének professzora, akit hétfőn a Külügyminisztérium a Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű díjjal tüntetett ki a magyar-amerikai kapcsolatok erősítéséért végzett munkásságáért.

Az amerikai-orosz viszonyról szólva Charles Gati hangsúlyozta: a helyzet rossz, a katonai konfliktus lehetősége azonban teljesen kizárt a két ország között.

A kutató szerint nem hasonlít a mostani helyzet a hidegháborúban tapasztaltakhoz. A hidegháború idején komoly ideológiai különbségek voltak a két oldal között. "Oroszországnak most nincs ideológiája, csak hatalma és ambíciói" - mondta, hozzátéve, egyelőre nem tudni, hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni.

A politológus "blöffként" értékelte Dmitrij Medvegyev orosz elnök azon hétfői kijelentését, hogy Moszkva fel van készülve a NATO-hoz fűződő kapcsolatainak akár teljes megszűnésére is, mivel a grúziai konfliktus miatt nagyon megromlottak a kapcsolatok közte és az észak-atlanti szövetség között.
Forrás: MTI