Hány éves a kínai lány?

"Adminisztrációs hibának" tulajdonította az egyik olimpiai aranyérmes kínai tornászlány kora körüli félreértéseket az ország sportminiszter-helyettese és hangsúlyozta: a tornászcsapat valamennyi tagjának életkora megfelel az olimpiai előírásoknak.

Cuj Ta-lin (Cui Dalin) vasárnapi pekingi sajtókonferenciáján elmondta, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Ho Ko-hszin (He Kexin) tavaly került be a válogatott keretébe egy helyi klubtól, és a regisztrációs folyamat során csúszott hiba a tornászlány adataiba.

A miniszterhelyettes szerint így történhetett, hogy a bajnoknőt az Új Kína hírügynökség egy 2007 novemberi jelentésében 13 évesnek írta. Ez pedig, amennyiben igaznak bizonyul, azt jelentette volna, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előírásai szerint túl fiatal lett volna az olimpiai szerepléshez. A szabály ugyanis kimondta: csak olyanok vehetnek részt a játékokon, akik az olimpia évében betöltik vagy betöltötték a 16. életévüket.

Hasonló kételyeket ébresztettek a csapat többi tagjával kapcsolatban is az interneten közzétett - majd onnan gyorsan eltávolított - dokumentumok: a kínai sportfőhatóság 2005-ös, 2006-os és 2007-es regisztrációja szerint Ho 1994. január 1-jén született, csapattársa, Jang Ji-lin (Yang Yilin) pedig a 2004-ös, 2005-ös és 2006-os listákon 1993. augusztus 26-án született. Ugyanakkor Jang 2007-ben már 1992-es születésűként szerepelt.

Cuj magyarázkodása azután hangzott el, hogy a NOB megkérte a Nemzetközi Torna Szövetséget (FIG), vizsgálja ki az ügyet.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI