Filmre kerül Szaddam élete

Négy részes sorozatban adja a BBC és az HBO House of Saddam címmel a néhai iraki diktátorról szóló filmet, amely átfogja országlásának 24 évét, hatalomra kerülésétől addig a pillanatig, amíg az amerikai katonák elfogták.

A film kegyetlennek mutatja be Szaddám Huszeint, ugyanakkor megjeleníti úgy is, mint szerető férjet és apát. Alex Holmes forgatókönyvíró, aki a diktátort afféle Macbeth és egy gengszter keverékének tartja, az események aprólékos, pontos rekonstruálására törekedett - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A film érdekességét fokozza a szereplőgárda összetétele. Szaddámot az izraeli Igal Naor alakítja, akinek neve Spielberg Münchenéből ismert. Szaddám vejét, Huszein Kamelt, aki Jordániába menekült és együttműködött az ENSZ-szel, valamint a CIA-vel, és akit Szaddám, miután megbocsátott neki, kivégeztetett, Amr Vakid egyiptomi színész jeleníti meg.

Naor iraki szülőktől származik, Tel-Avivban nőtt fel. Amikor megtudta, hogy színészeket keresnek a filmhez, azonnal küldött magáról egy álbajuszos képet. Akarta a szerepet, mert mint elmondta, sokkal jobban megérti Szaddámot és környezetét, mint egy angol vagy egy amerikai színész. "Ez az én világom, a Közel-Kelet, Irak. Megértem, mekkora súllyal esik latba a becsület, a büszkeség. Ez a háború, a vér világa" - magyarázta. Naor lehetségesnek tartja, hogy Izraelben támadni fogják, mondván, "humanizálta" a diktátort, de eddig nem érte semmi kellemetlenség.

Az egyiptomi Vakid viszont elmondta a lapnak, hogy a forgatás után otthon kérdőre vonta a színészek szakszervezete, amiért egy izraeli színésszel játszott együtt és ezzel segítette a két ország közötti kapcsolatok normalizálását, amely ellen Egyiptomban, különösen a kulturális szférában, sokan tiltakoznak.

Ez a "hideg béke" - mondja a színész, amelybe beleférnek a gazdasági és a diplomáciai kapcsolatok. Ki akarták zárni a szakszervezetből, a lapok is támadták, végül azonban elsimult az ügy. De a rajongóiban maradt egy "kellemetlen érzés".

A filmet Tunéziában forgatták és a járókelők között volt, aki Naort Szaddámnak szólította, áldását kérte és azt kívánta neki, hogy győzzön a háborúban.
Forrás: MTI