Minisztériumi lépéseket várnak a gazdák

Szigorúbb minőségellenőrzést, hathatósabb piacvédelmet, továbbá a külföldi tulajdonú feldolgozók állami támogatásának felfüggesztését kérte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója, valamint Czomba S

Szigorúbb minőségellenőrzést, hathatósabb piacvédelmet, továbbá a külföldi tulajdonú feldolgozók állami támogatásának felfüggesztését kérte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója, valamint Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton Budapesten az almatermelő szabolcsi gazdák nevében.

Az agrár-érdekképviseleti vezető, valamint a fideszes politikus sajtótájékoztatón számolt be az újságíróknak a jelenlegi szabolcsi almahelyzetről.

Czomba Sándor szerint nagyon sok ember munkája és megélhetése - mintegy 15 ezer család léte - válik bizonytalanná, ha a feldolgozó üzemek nem adják meg az almatermelő gazdálkodóknak a 30 forintos nettó felvásárlási árat kilónként.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint az úgynevezett ipari léalma önköltségi ára 34 forint kilogrammonként, ezért jogos, hogy a gazdálkodók 30 forintot kérnek árujukért.

Mindehhez Budai Gyula hozzátette, hogy az egyik nagy helyi feldolgozó tulajdonosa egy egyeztetési tárgyalási fordulóban elismerte, hogy az önköltség e területen 25-28 forint kilogrammonként.
Czomba Sándor szerint nem jelent megoldást Gráf József miniszter azon javaslata sem a kérdés megoldására, hogy október közepétől november közepéig étkezési almát áruljanak háztartási minőségben, 35-40 forintos kilónkénti áron. Ugyanakkor a képviselő elismerte, hogy lényegében hiányzik Magyarországon az étkezési alma piaca. Ezt azonban azzal indokolta, hogy külföldről sok rossz minőségű áru érkezik Magyarországra, amit drágán adnak el.

A helyzet megoldása érdekében hétfőtől a gazdálkodók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három feldolgozóüzemet vesznek blokád alá. A gazdálkodók Vásárosnaményban, Kisvárdán és Mátészalkán tiltakoznak az üzemek előtt az alacsony felvásárlási ár miatt.

Az MTI kérdésére válaszolva Budai Gyula közölte: a demonstrációra a rendőrségtől mindhárom esetben engedélyük van. A törvényesség betartására pedig vigyáznak, a feldolgozó üzemek egy-egy bejáratát szabadon hagyják. Jelezte ugyanakkor, hogy almaszállítmányokat nem engednek a feldolgozók területére. A szövetségi igazgató közölte azt is, hogy szeptember 1-jétől két újabb demonstrációt tartanak majd a gazdálkodók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A helyzet megoldását Budai Gyula nyílt levélben is sürgette az agrártárca vezetőjénél. Ebben az állami támogatások felfüggesztését és a korábbi állami támogatások felhasználásának ellenőrzését kérte, illetve a költségvetésből finanszírozott pályázatok elbírálásának felfüggesztését is javasolta a Magosz vezető tisztségviselője.
Forrás: MTI