A Lux Vide filmje VI. Pál pápáról

Film készül a 30 évvel ezelőtt elhunyt VI. Pál pápáról. A Lux Vide produkcióját az olasz állami egyes csatornán, a RAI Unón mutatják be jövő ősszel - két részben. A rendező Fabrizio Costa, a pápát Fabrizio Gifuni személyesíti meg.

Ettore Bernabei, a Lux Vide tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy 51 évvel ezelőtt (tehát már megválasztása előtt) ismerte meg a pápát, aki "nem törekedett az emberek szimpátiájának megszerzésére. Komoly ember volt, szigorú, elsősorban saját magával szemben. De éppen ez a szigor, és az, hogy két nagy kommunikátor között ült a pápai trónon, az oka annak, hogy elfelejtették, vagy legalábbis, nem kapott a kollektív emlékezetben akkora helyet, amekkorát megérdemelt volna. A filmmel ezt akarjuk neki megadni" - nyilatkozta a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

A film konzulensei között van Giuseppe Lazzaro professzor, annak a Studium kiadónak az igazgatója, amelyet Giambattista Montini, a későbbi VI. Pál alapított 1927-ben. A forrásokat a bresciai VI. Pál Intézet ellenőrzi.

A forgatásokat a Viterbo környéki, 16. századi Villa Lante della Roverében már elkezdték. A villa a filmben a pápa vatikáni magánlakosztálya. További jeleneteket vesznek fel Puglia és Basilicata tartományban. Materában rekonstruálták Jeruzsálemet és a pápa indiai látogatását.

A címszereplő Gifuni a lapnak adott interjúban elmondta, hogy sok minden elolvasott a szerepre készülve, mivel kora miatt csak a pápa utolsó éveiről vannak emlékei. Életrajzának tanulmányozásakor meglepte, hogy imázsával ellentétben milyen bátor lépései voltak, és ezek milyen kemény bírálatokat váltottak ki. Ilyen volt többek között az a levél, amelyet a Vörös Brigádok terrorista szervezetnek írt Aldo Moro kereszténydemokrata pártelnök megmentése érdekében. A pápa részt vett a politikus temetésén is. "Úgy nézett ki, mintha a saját temetésén lenne. Ettől kezdve más lett és három hónappal később meg is halt" - tette hozzá Gifuni.

VI. Pál 1963. június 21-én lépett a pápai trónra, XXIII. János utódaként. Első tette az volt, hogy eladatta a pápai tiarát és az árát a szegényeknek juttatta, de egyéb módon is kifejezte, hogy a szegények pártján áll. "Forradalmi volt az egész egyházpolitikája. Ő vezette át az egyházat a középkorból a modern korba. Az ő alakján keresztül be lehet mutatni azt a társadalmi átalakulást, amely az 1960-as, 70-es években végbement Olaszországban" - nyilatkozta Bernabei.
Forrás: MTI