Az ima segíthet

Sok amerikai számára az istenhit gyógyító ereje nagyobb az orvosok szaktudásánál; a felnőttek több mint fele a tengerentúlon bizonyos abban, hogy az ima a haldokló betegeken is segíthet.

Egy sebészeti szaklapban megjelent felmérés eredménye szerint az amerikai felnőttek 57 százalékának meggyőződése, hogy az isteni beavatkozás megmenthet olyan betegeket, akiért családtagjai imádkoznak, még akkor is, ha a doktor már tehetetlen. A szaklap ez alapján figyelmeztette az orvosokat: fel kell készülniük arra, hogy sok család az orvosoknál jobban várja azt, hogy csoda történjen. Az hozzátartozók ezekben az esetekben akkor is követelik a kezelés folytatását, ha az már nem ígér semmilyen javulást.


Lenworth Jacobs, a Connecticuti Egyetem sebészprofesszora elmondta, hogy sok esetben nem lehet meggyőzni a betegek csodában reménykedő családtagjait arról, hogy minden hiába. Az orvosoknak meg kell magyarázniuk, ők nem a csoda bekövetkezését tagadják, hanem a röntgen- és CT-eredmények, valamint más vizsgálati adatok alapján nyilvánítanak véleményt. Egyes kórházaknak bírósághoz kellett fordulniuk a végsőkig csodára váró családtagokkal szemben, hogy érvényt szerezzenek a kezelés kilátástalanságának.


A csodavárás a gyógyítók egy részére is jellemző: a doktorok és gondozók csaknem egyötöde vallja, hogy ha saját hozzátartozójuk súlyosan megbetegedett vagy megsérült, Isten megfordíthatja a tudományos ismeretek alapján elkerülhetetlenül bekövetkező végzetet.

Forrás: MTI