2400 liter víz egy hamburgerben

Ki gondol reggelente arra, hogy a keménytojás előállításához 135 liter, a szelet kenyéréhez pedig 40 liter víz volt szükséges? Víz nélkül nincs élet - a kijelentés általában azon a tényen alapszik, hogy az élőlények jórészt vízből állnak. De mindennapi sz

A Természetvédelmi Világalap (WWF) brit tagszervezete vette a fáradságot, és kiszámolta különböző, mindennap használt tárgyak ökológiai vízegyenlegét. Az értékeket a héten Stockholmban zajló konferencián adják elő, amelyen 140 nemzet 1500 kutatója, politikusa és környezetvédője tárgyalja meg, mit lehet tenni a víz védelmében.

A WWF hasonlóan, mint a széndioxid-lábnyom esetében egy termék előállításának teljes útját vizsgálta. A virtuális vízfogyasztás az előállítás összes lépését átfogja. A kenyér esetében például a gabona vetésétől az aratáson, őrlésen, sütésen, szállításon át egészen a pékig vagy egy szupermarket polcáig. Így egy kávéhoz - amely csak negyedliternyi folyadék - korábban 140 liter vízre volt szükség, hogy a csészéig eljusson. Aki pedig egy gyorséttermi hamburgert majszol, az virtuálisan 2400 liter vizet nyel le.
Forrás: MTI