Nagy-Britannia legnagyobb római villája Wight szigetén

Az Egyesült Királyság területének legnagyobb római kori villája került elő egy ásatáson a délkeleti Wight szigetén. Az úriházat, amelynek alapja egy hatalmas úszómedencéével vetekszik, magassága pedig templomokat szégyenít meg, nagyjából 1800 éve építetté

"A tulajdonos státusának szimbólumául szolgált. Nagyszabású épület, több mérföld távolságból látható volt" - mondta Barry Cunliffe, az Oxfordi Egyetem európai régészeti fakultásának professzora a The Times című napilapnak adott interjújában.

A Brading település közelében fekvő 1,6 hektáros területen már korábban is számos figyelemre méltó leletre bukkantak a régészek.

A most megtalált villa 45 méter hosszú, 15 méter széles, alaprajza pedig egy temploméra emlékeztet, egy középső "hajóval" és két oldalsó folyosóval. Masszív, több mint hatméteres oszloppárok nyújtottak támasztékot a tetőnek.

A lakrészben padlófűtés nyújtott komfortot, a falakat márványt utánzó festéssel látták el. A ház lakrészen kívüli szárnyát találkozókra, bírósági eljárásokra, adószedésre használhatták.

Noha a XIX. század végén már feltárták a lelőhely egy részét, azt hitték, hogy az csak egy csűr.

Az épület szimmetriája és az struktúrák pontossága komoly mérnöki tudásról tanúskodik. Az oszlopok alapjai között legfeljebb 1,5 cm-es eltérés tapasztalható.

A nagyszerű épületmaradványokat azonban nemsokára visszatemetik. "Védelem nélkül két tél alatt teljesen tönkremenne" - magyarázza Cunliffe. Az ásatások folytatásához még legalább 250 ezer fontra (75 millió forint) lesz szükség.
Forrás: MTI